Promocija knjige “Halloween” fra Josipa Blaževića

IMG_0379

Poštovana gospodo!

Sve vas srdačno pozdravljam na početku svoga prikaza knjige Halloween, doktora Josipa Blaževića.

Vrijednost i uvjerljivost nekog djela uvelike ovisi o autoru toga djela. U neku tvrdnju lakše ćemo povjerovati ako znamo da ju je izrekla kompetentna osoba koja dobro poznaje i objektivno, kritički i bez predrasuda pristupa predmetu koji obrađuje.

Fra Josip Blažević, autor ovoga djela, ove knjige Halloween, bez ikakve sumnje, jest osoba koja najbolje poznaje novu religioznost i novo poganstvo koje se dosta brzo širi i u ovim našim prostorima. Spomenutoj tematici i problematici autor pristupa krajnje objektivno, bez predrasuda i omalovažavanja. Autor je sposoban i spreman pronaći i priznati pozitivne stvari u novim religijskim pokretima pa i u novopoganskoj religiji. Tako na str. 15 čitamo: „Poganstvu se, u najboljoj namjeru mogu priznati određene zasluge zbog širenja svijesti o očuvanju prirodnih resursa…“. Autor je otvoren dijalogu s drugim religijskim pokretima i svjetonazorima, ne žrtvujući pritom istinu u koju sam vjeruje.

Nije uvijek lako pogoditi naslov koji točno opisuje ono što se u knjizi nalazi. Ovaj puta je to uspjelo. Halloween je uistinu staro poganstvo koje oživljuje pred našim očima i u ovo naše vrijeme. Čovjek ne bi vjerovao, ali je živa istina. U eri kompjutora i velikih otkrića na polju informatike pa i drugih znanosti, cvjetaju uredi raznih magova, vještica i lidera religijskih i još više parareligijskih pokreta kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Dobro je što je predstavljanje ove vrijedne knjige organizirano baš večeras uoči svetkovine Svih svetih jer je Halloween postao globalni pokret ili praznik „koji se nameće kao rival katoličkim slavljima Svih Svetih i Dušnog dana“ (7). Danas je jedan od najpopularnijih poganskih praznika koji donosi puno profita onima koji ga propagiraju i njime se koriste. Vještice su integralni dio tog praznika tako da nije čudo da se u tom pokretu ova noć naziva i „Noć vještica“ te Međunarodni dan magije.

U uvodu čitamo kako „ova knjiga čitatelja želi potaknuti na dublje promišljanje o izazovima poganstva koje se sve agresivnije opire kršćanskoj objavi i otvara nova (ili stara) pitanja na koja će trebati iznaći nove odgovore“ (8). Duboko sam uvjeren da je tražene nove odgovore pronašao i na prihvatljiv, jasan i uvjerljiv način u ovoj knjizi iznio fra Josip Blažević.

Halloween i novo poganstvo koje se širi nije bezazleno. „Stara religija osvaja novu generaciju koja sve  otvorenije zazire od kršćanske tradicije jer je sustavno indoktrinirana poganskim idejama i to nezapamćenom agresivnošću, preko stripova,literature, filmova, (računalnih) igrica), folklora  itd.“ (9). Ako netko još zaista ne zna što čini ako se odazove na „tulum“ noći vještica, neka pročita ovu knjigu i uvjeren sam da nikada više to neće učiniti.

Knjiga je koncipirana i ostvarena u praktičnom formatu koji se lako čita. Gradivo je podijeljeno u 50 pitanja i isto toliko uvjerljivih odgovora. Tu su još zanimljive ilustracije, kao npr. poganski kišobran (27), prikladne tablice, sažeci nakon svakog poglavlja, a na koncu je donesen dobro sročeni pojmovnik glavnih ideja koje se spominju u knjizi, popis korištene i odgovarajuće literature te popis fus nota koji dostiže nevjerojatnu brojku od 468 brojeva što je fascinantno za ovu relativno malu knjigu. Autor je uspio, što je inače teško postići, da je knjiga lako čitljiva, a opet znanstveno utemeljena i primjerima potkrijepljena.

Poštovana gospodo, knjiga koju večeras predstavljamo, ozbiljno će nas uznemiriti i izazvati da se ozbiljno upitamo koliko toga starog poganstva još živi u svima nama, a trebala bi nas i potaknuti da pročistimo svoju vjeru i da pomognemo onima koji su zaglibili u to poganstvo da se iz njega što prije izvuku. Knjiga će nas na koncu i nasmijati. Naime na 133. stranici možemo pročitati četiri vica koja će nas natjerati na smijeh, a to je zdravo i za dušu i za tijelo. Na 132 stranici se nalazi i Dekalog  protiv Halloweena koji nam donosi uvjerljive razloge zašto treba reći „Ne“ Halloweenu.

Nemamo vremena obrađivati sve velike teme detaljnije. Ja ću ih ukratko spomenuti, a vi ćete ih čitati, uvjeren sam s velikim zanimanjem i koristi.

Prvo poglavlje počinje temom o drevnom poganstvu i tumači se etimološki pojam poganstva. U knjizi doznajemo kako pobornici prihvaćanja starog poganstva imaju uspjeha jer polaze s pozicije da je stara religija primjerenija ljudskoj naravi jer ne koči prirodne porive i ljudske nagone (12). To je živa istina. Sam Isus je rekao kako je široki put koji vodi u propast i da je puno onih koji ga slijede. To je put prepuštanja vlastitim neukroćenim nagonima, odnosno prepuštanje grijehom ranjenoj ljudskoj naravi.

Mi sada živimo u eri razuzdanog liberalizma koji odobrava i potiče da svatko sebi stvara svoju ljestvicu vrednota. Napast koja je upropastila prve ljude: „Bit ćete kao bogovi“, u New ageu je još agresivnija i opasnija. Ona sada glasi: „Vi jeste bogovi, samo to ne znate. Treba vam doći neki guru ili mag da vam to otkrije i da vas prosvijetli“. Prema tome, dr. Blažević s pravom kaže da poganstvo polazi od naivnog i neutemeljenog uvjerenja da je ljudsko biće besprijekorno u svojoj prirodi i da mu ne treba nikakvo obraćenje ni otkupljenje (15). Zato autor s pravom zaključuje kako „živimo u svijetu kontaminiranom grijehom kojemu je potreban Spasitelj, čija je uloga oduvijek bila ‘poganima ludost’ (1 Kor 1, 23)“ (15).

Drugo poglavlje govori o keltskom poganstvu odakle potječu rituali vezani uz Halloween. Treće poglavlje obrađuje tematiku suvremenog poganstva i tumači kako se sa slavlja Halloween skliznulo na slavlje vještica i kako je Halloween povezan s modernim okultnim praksama i današnjim okultistima.

U četvrtom poglavlju donešena je filozofsko-teološka prosudba poganstva. Ovdje je još govor o Ircima, sv. Brigiti, inkviziciji. Zadnje, 50. Poglavlje odgovara na pitanje priliči li kršćanima sudjelovati u obilježavanju Halloweena.

Ova knjiga fra Josipa Blaževića je nasušna potreba, dolazi u pravo vrijeme i  nudi prave odgovore kako bismo što bolje upoznali zamke New agea, zamke novog poganstva, a zašto ne reći i zamke Zloga? Ne smijemo zaboraviti da Katekizam Katoličke crkve jasno naučava da će posljednja prevara Antikrista biti religiozne naravi. „Prije dolaska Kristova, Crkva mora proći kroz posljednju kušnju koja će uzdrmati vjeru mnogih vjernika. Progonstvo što prati njezino putovanje na zemlji otkrit će ‘otajstvo bezakonja’ pod oblikom religijske obmane koja će ljudima nuditi prividno rješenje njihovih problema po cijenu otpada od istine. Vrhovna religijska obmana jest obmana Antikristova, to jest obmana jednoga pseudo-mesijanizma u kojemu čovjek slavi sam sebe mjesto Boga i njegova Mesije koji je došao u tijelu“ (KKC, 675).

Svojim već objavljenim djelima o jogi, Sai Babi, Harry Potteru, reikiju i drugim člancima o vjerovanju i djelovanju raznih vjerskim sljedbi i novih religijskih pokreta, dr. Josip Blažević je prokrčio pravi put i pokazao smjer kojim bi trebalo ići u labirintu novih religijskih svjetonazora.

Želim ovdje po prvi put reći nešto što ni dr. Blažević još ne zna, a to je činjenica da mi je njegova pomoć najviše koristila na početku pisanja moje doktorske disertacije koja obrađuje sličnu problematiku kojom se i on bavi.  On je u to vrijeme o spomenutoj problematici znao puno više od mene i već imao dosta primarne i sekundarne  literature koju mi je velikodušno posuđivao i to je bilo odlučujuće da ne odustanem od pisanja svoje radnje.

Fra Josip s  pravom uživa veliki ugled u Crkvi i društvu, a sretan sam što je i Crkva prepoznala autentičnost Božjeg dara fra Josipa a i njegovi poglavari su mu dali adekvatno mjesto i poslanje da svojim pisanjem i predavanjima tjera mrak neznanja na ovom tako važnom i sudbonosnom terenu čistoće naše katoličke vjere.  Budući da je u ovoj knjizi fra Josip dao jasne, uvjerljive i argumentirane odgovore koji prosvjetljuju i ohrabruju na putu borbe protiv praznovjerja i krivovjerja, pročitati ovu knjigu u ovo naše vrijeme, postaje obveza za sve koji žele svoju vjeru sačuvati i u njoj rasti.

 

Zagreb, 31. 10. 2011.                                                             P. Mijo Nikić, SJ

Galerija


{gallery}/vijesti/halloween{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV