VIII. dani otvorenih vrata klerikata

PA220151

U klerikatu franjevaca konventualaca u zagrebačkom samostanu Svetoga Duha, od 21. do 23. listopada održali su se VIII. dani otvorenih vrata klerikata na kojima su sudjelovala sedmorica mladića, trojica iz Zagreba, dvojica iz Karlovca, jedan iz Virovitice i jedan mladić iz Varaždina.

Susret je započeo u petak okupljanjem u i međusobnim upoznavanjem, potom smo svi zajedno sudjelovali u otvorenju Tjedna međureligijskog dijaloga – U duhu Asiza, koji se održavao kod sestara klarisa u Mikulićima.

Subota 22. listopada, kada se po prvi put slavio liturgijski spomendan bl. Ivana Pavla II,  započela je svetom misom na latinskom jeziku i molitvom Jutarnje u klerikatskoj kapelici sv. Josipa Kupertinskoga. Potom je uslijedio bogat program u kojem se okupljenim mladićima nastojala približiti redovnička svakodnevica koja se sastoji od rada, učenja i naravno molitve. Tom prigodom upoznali smo potencijalne kandidate sa Redom franjevaca konventualaca, Provincijom svetoga Jeronima i sa bogatom kulturnom i povijesnom baštinom te sa našim sadašnjim djelovanjem kako na pastoralnom tako i na karitativnom djelovanju koje je  imao fra Vladimir Vidović. U 11.30 započelo je pokorničko bogoslužje u klerikatskoj kapelici koje je predvodio fra Augustin Kordić, duhovnik bogoslova, a sudionici su imali priliku ispovjediti se. U poslijepodnevnim satima imali smo katehezu o duhovnom pozivu koju je animirao fra Ivan Penava provincijski promotor za duhovna zvanja iza koje je uslijedila vrlo živa i plodonosna rasprava svih sudionika popraćena vrlo zanimljivim i ozbiljnim pitanjima mladića koji razmišljaju o duhovnom pozivu. U 19.15 u kapelici Svetoga Duha, fra Ivan Bradarić predvodio je liturgijsko slavlje prve Večernje 30. nedjelje kroz godinu.

Posljednji dan svojega boravka u samostanu sudionici su započeli molitvom Jutarnje, a zatim svetom misom u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga. Uslijedilo je predavanje fra Josipa Blaževića o duhovnom pozivu u Bibliji, osvrnuvši se posebno na Mojsijev poziv kao prototip svakog duhovnog poziva. Potom je fra Josip Petonjić održao kratko izlaganje na temu važnosti molitve u životu svakoga vjernika, a posebno Bogu posvećene osobe.

Susret smo završili izražavanjem dojmova i bratskim druženjem u samostanskoj blagovaonici.

Galerija


{gallery}/vijesti/8_DOV{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV