Služba propovijedanja

PA120083_800x600

U zagrebačkom samostanu Svetoga Duha od 10. do 13. listopada pod temom „Služba propovijedanja“ održan je program trajne formacije svećenika naše provincije na kojem je sudjelovalo 20-tak braće.

Okupljanje je započelo u ponedjeljak 10. listopada 2011. s ručkom. Na samom početku programa fra Josip Blažević, provincijski povjerenik za trajnu formaciju progovorio je o svrsi trajne formacije. Potom je dramsku interpretaciju anđeoske propovijedi sv. Franje izveo glumac Tomislav Martić. Prvo predavanje je održao fra Augustin Kordić o osobitostima Franjinog propovijedanja. Među mnogim zgodana kada je Franjo propovijedao ističu se propovijed pticama i pred sultanom, te nas je tako ovo predavanje potaknulo na vrlo lijepu bratsku diskusiju. Nakon molitve Večernje i okrepe zabavnu večer je ispunio slovenski brat fra Milan Holc sa svojim mađioničarskim trikovima.

Prijepodne drugog dana susreta bilo je rezervirano za obilazak gradskih muzeja kao što su Muzej prekinutih veza, Povijesni muzej s izložbom o banu Jelačiću, te Arheološki muzej. Popodne smo slušali predavanje o retoričkoj analizi svećeničkih propovijedi o kojoj je govorila prof. Gabrijela Kišiček. Svoje predavanje je temeljila na analizi 27 propovijedi različitih svećenika i biskupa što ih je imala prilike snimiti s televizije. Profesorica nam je ukazala na mnoge pogreške koje se često čine u javnom govoru i dala nam mnoštvo kreativnih savjeta. Potom nam je o pastoralno-teološkim temeljima popovijedništva govorio prof. dr. sc. Ivo Džinić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Na hodočašće u Udbinu smo pošli u srijedu trećeg dana ovog susreta. Svetu misu u svetištu hrvatskih mučenika predvodio je fra Ljudevit Maračić provincijal, a župnik na Udbini fra Nediljko Knezović nam je pokazao cijelokupno svetište i planirane spomenike mnogim žrtvama tokom povijesti, da bi nas potom ugostio s ručkom. U nastavku puta smo obišli memorijalnu kuću Ante Starčevića u Velikom Žitniku i rodnu kuću Nikole Tesle u Smiljanu. U Gospiću nas je primio i prigodnim riječima pozdravio gospičko-senjski biskup Mile Bogović nakon čega smo se uputili natrag u Zagreb.

U četvrtak, četvrti dan susreta priključio nam se i fra Miljenko Hontić, generalni asistent koji je predslavio jutarnju svetu misu, a u programu susreta je progovorio o aktualnostima na razini našega Reda. Nako njega je pozdrav sudionicima s prikazom aktualnog stanja u provinciji i predstojećim izazovima uputio provincijal fra Ljudevit Maračić. Nakon pauze je uzlijedilo izlaganje fra Žarka Relote o viziji naše provincije kroz narednih 10 godina. Tu je fra Žarko istaknuo tri moguća prioriteta našeg zajedničkog djelovanja u provinciji, a to su Vojska Bezgrešne, pastoral obitelji i pastoral s braniteljima i njihovom djecom.

S ručkom je završio službeni dio programa trajne formacije, a popodne je bilo predviđeno za one koji su željeli više tj. fra Josip Blažević je iznio mnoge savjete kako raditi na dizajnu propovijedi, a fra Ivan Bradarić je vodio zajedničku pripravu nedjeljne propovijedi.

Galerija


{gallery}/vijesti/trajna_formacija{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV