Održan nacionalni kapitul FSR-a i skupština Frame

DSCN8475_800x600

U vikendu nakon blagdana sv. Franje od 7. do 9. listopada 2011. godine u franjevačkoj kući susreta „Tabor“ u Samoboru održan je 11. redovni nacionalni kapitul Hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (FSR), a istovremeno i Nacionalna skupština Hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži (FRAME). Okupilo se oko 40-tak sudionika FSR-a i oko 30-tak Frame.

Na Kapitulu je sudjelovalo Nacionalno vijeće FSR-a, delegati pet područnih bratstava FSR-a i predstavnici Frame, a sve to pod predsjedanjem Stjepana Kelčića, nacionalnog ministra FSR-a, i fra Zvonimira Brusača, nacionalnog predsjedatelja duhovnih asistenata FSR-a.

Nakon molitve i predstavljanja uslijedio je pozdrav nacionalnog ministra, a fra Augustin Kordić je održao duhovni nagovor. U radu Kapitula su sudjelovali i provincijal fra Ljudevit Maračić i fra Zdravko Tuba kao duhovni asistent Primorsko-istarskog područnog bratstva FSR-a.

Izviješća o svojem godišnjem radu podnijeli su članovi Nacionalnog izvršnog odbora: ministar, predsjednik Konferenecije duhovnih asistenata, blagajnica, tajnica, povjerenica za formaciju, povjerenica za Franjevačku mladež, međunarodni vijećnik. Potom su bila i izviješća članova za povjerenstva: za formaciju, za komunikacije, za Framu, za pravna i statutarna pitanja, za ekonomska pitanja, za djelatnu nazočnost u svijetu, za rad s djecom.

Program je nastavljen euharistijskim slavljem i večerom, nakon čega je bio zajednički rad Nacionalnog kapitula FSR-a i Nacionalne skupštine Frame.

Drugog dana Kapitula na redu su bila izviješća područnih ministara, izmjene i dopune Pravilnika o radu povjerenstva Nacionalnog vijeća FSR-a te planiranje zajedničkih susreta FSR-a i Frame kao i Drugi nacionalni kongres FSR-a i Frame u 2013. godini. Bilo je govora i o formaciji FSR-a kao i o pripremnom dokumentu za Generalni kapitul FSR-a u Brazilu „Evangelizirani da bi evangelizirali“.

Fra Augustin Kordić je predstavio „Franjevačke izvore“, a fra Zvonimir Brusač novo izdanje „Obrednik FSR-a“ kao i novu matičnu knjigu mjesnih bratstava FSR-a. Navečer je bilo euharistijsko slavlje u Franjevačkoj crkvi Marijina uznesenja u zajedništvu s vjernicima, a nakon večere u dvorani La Verna održan je program „RUZ – rastimo u zajedništvu: FSR i Frama“ u kojem su članovi pet područnih bratstava pokušali prikazati božićne običaje svoga bratstva. Potom je uslijedilo cijelonoćno klanjanje pred Presvetim.

Zadnjeg dana Kapitula na programu je bilo ostvarivanje smjernica i programa u trogodištu 2010.-2013., program rada za 2012. godinu, kalendar događanja i teme za skupštine mjesnih bratstava FSR-a u 2012. godini.

Završno euharistijsko slavlje je predslavio fra Augustin Kordić.

XIV. nacionalna skupština Hrvatskog nacionalnog bratstva FRAME

Istovremeno s Naciobalnim kapitulom FSR-a u Samoboru je održana i Nacionalna skupština Hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži kojom je predsjedao Ivana Bambira, nacionalni predsjednik, a prisutni su bili i nacionalni duhovni asistenti fra Mila Krišto, fra Ivica Vrbić, fra Kristijan Kuhar i fra Ivan Penava. U duhovnom nagovoru fra Ivica Vrbić nas je potaknuo da se prepustimo Bogu koji nas oblikuje i mijenja. „Meni bratu Franji Gospodin je dao da budem milosrdan“, zapisao je sv. Franjo na početku svoje oporuke i time sve zasluge u svojem životu pripisao Bogu. Uslijedili su godišnji izvještaji članova nacionalnog i područnog vijeća. U slavlju svete mise i večernjem programu framaši su se pridružili programu Kapitula FSR-a.

Drugog dana su nakon molitve Jutarnje i doručka na redu bila predstavljanja nacionalnog priručnika za formaciju o kojem je govorila Marta Radoš i slijedećeg nacionalnog seminara za formaciju. Ivan Bambir je govorio i o nastojanjima oko registracije Frame kao katoličkog udruženja, a potom je uslijedio osvrt na ostvarene ciljeve među kojima je istaknut VIII. nacionalni susret Frame u Imotskom, ali i hodočašće Frame u Madrid i Nacionalni seminar za formaciju.

Vrlo konstruktuvna rasprava je povedena oko prihvaćanje izrađene internet stranice kojom se Frama predstavlja na nacionalnoj razini (www.frama-portal.com), a predstavljena je i izrada baze podataka. Trećeg dana rada na redu je bio postupovnik o osnivanju i gašenju mjesnih bratstava i doprinosi za rad Nacionalnog vijeća.

Nakon završne svete mise i ručka uslijedila je povijesna prva zajednička sjednica Nacionalnih vijeća FSR-a i Frame na kojoj je predstavljen rad na bazi podataka u Frami, a vrlo konkretno se govorilo i o potrebnom programu za prelazak članova Frame u FSR.

Fra Ivan Penava

Galerija


{gallery}/vijesti/NKFSR-a{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV