Početak novicijata

AQ170615_800x600

Na blagdan Rana svetoga Franje, 17. rujna 2011. godine, ovogodišnji kandidat naše Provincije za novicijat, Ivan Lotar, obredom oblačenja redovničkog odijela započeo je godinu kušnje ili novicijata u asiškom Svetom samostanu. Obred oblačenja započeo je pjevanom Večernjom u kripti, na grobu svetoga Franje u 19 sati. Budući novaci, predvođeni svojim magistrima fra Alfonsom i fra Luciom, u procesiji su ušli u kriptu. Nakon otpjevanih psalama, započelo je oblačenje. Prvo je pročitan odlomak iz franjevačkih spisa, potom je uslijedio kratki nagovor, fra Giuseppea Piemontesea, kustosa Asiške kustodije i predslavitelja obreda oblačenja, u kojem je biranim riječima potaknuo i ohrabrio mladiće koji su se odlučili odazvati Gospodinovu pozivu u nasljedovanju Krista siromašnoga po primjeru svetoga Franje. U ime bratstva asiškoga Svetog samostana, izrazio je kandidatima dobrodošlicu rekavši kako nikad ne smiju zaboraviti da je njihova prva redovnička zajednica bila upravo ona u Asizu, na grobu svetoga Franje te kako je to veliki blagoslov i zalog za njihov redovnički život.

Nakon toga, kandidati su kleknuvši, zamolili da ih se primi u godinu kušnje, potom je slijedio blagoslov habita, nakon kojega su dosadašnji kandidati obukli sveto redovničko odijelo i postali novaci, mala braća konventualci.

Ovogodišnji novicijat ima petnaest novaka, osmoricu mladića iz Italije, trojicu iz Libanona, po jednog iz Austrije, Francuske, Njemačke i Hrvatske.

Obredu je prisustvovao lijep broj braće iz svih Provincija Reda koje ove godine imaju novake, delegaciju naše provincije predvodio je fra Zdravko Tuba koji je zajedno s bogoslovima fra Stjepanom Brčinom i fra Vladimirom Vidovićem te dvojicom postulanata, Franjom Škarecom i Vjekoslavom Džijanom nazočio ovoj svečanosti i bio uz našeg novaka prilikom početka novicijata.

Fra Ivanu želimo dobar početak i blagoslovljeno trajanje novicijata.

Galerija


{gallery}/vijesti/novicijat_2011{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV