Pripreme za proslavu 800. obljetnice dolaska sv. Franje u hrvatske krajeve

09092011027

Trogir, 9. rujna 2011.

 

Vijeće franjevačkih zajednica u Hravatskoj i Bosni i Hercegovini imenovalo je provincijale Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, fra Ljudevita Maračića i Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru, fra Josipa Soptu da pripreme mogući nacrt proslave 800. obljetnice od dolaska sv. Franje Asiškoga u hrvatske krajeve. Ove dvije provincije imaju najdužu tradiciju nazočnosti na hrvatskome Jadranu. Provincijali su na sastanak u Trogiru pozvali još nekoliko fratara iz svojih Provincija te mjesnoga župnika župe Gospe od anđela, vlč. Stipana Bodrožića.

Susret je započeo okupljanjem kod crkve Gospe od Anđela u Trogiru, gdje je nazočne fratre pozdravio domaćin župnik don Stipan Bodrožić, svećenik splitsko-makarske nadbiskupije te je ujedno predstavio crkvu. Nakon kraćeg razgledavanja svi prisutni su se uputili prema samostanu na Dridu, s kratkim zaustavljanjem kod crkve sv. Josipa uz koju se nalazi starački dom. Ova je crkva također nekada pripadala našoj Provinciji.

Radni dio susreta započeo je molitvom i uvodnim riječima dvojice provincijala koji su ukratko razložili ideju i pozvali ostale sudionike da izraze svoje mišljenje o prijedlozima.

Glavna liturgijska proslava bi trebala biti u jesen 2012. u Trogiru, jer je ovo mogući lokalitet spomenutog posjeta asiškoga sveca i  jedna od prvih franjevačkih nastambi u našim krajevima. Ovome bi mogao prethoditi dvodnevni znanstveni simpozij u Splitu i Zadru. Provincijali će predložiti Vijeću franjevačkih zajednica detaljniji program tema i predavača za znansvetni simpozij kao i za glavnu liturgijsku proslavu u Trogiru za koju je već oformljen organizacijski odbor kojemu predsijeda fra Žarko Relota.

Do slijedećega sastanka Vijeća franjevačkih zajednica u siječnju slijedeće godine ovaj će inicijativni odbor pripremiti niz konkretnih detalja tako da bi Vijeće moglo sve to prihvatiti i službeno obznaniti.

Na ovom susretu nazočili su iz Zadarske Provincije: fra Josip Sopta, provincijalni ministar; fra Stjepan Pupić Bakrač iz samostan u Poljudu; fra Ivo Sadrić, župnik na Dridu. Iz naše Provincije: fra Ljudevit Maračić, provincijalni ministar; fra Ivan Bradarić, fra Žarko Relota i fra Roko Bedalov.

Galerija


{gallery}/vijesti/Trogir{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV