Pastoralni kolokvij

DSCN7942_800x600

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca organizirala je 6. i 7. Rujna 2011. u svojem zagrebačkom samostanu Svetoga Duha prvi pastoralni kolokvij za braću Provincije pod nazivom „Naša pastoralna današnjica i Providnosti otvorena sutrašnjica“. Na kolokviju se okupilo 20-tak braće franjevaca konventualaca iz cijele Hrvatske.

Kolokvij je započeo predavanjem mons. dr. Želimira Puljića, nadbiskupa zadarskog, na temu „Revaloriziranje tradicionalnih oblika navještanja (Pučke misije, razne pobožnosti, devetnice…)“. U svojem izlaganju nadbiskup Puljić je istaknuo kako je „pučka pobožnost izraz iskonske kršćanske vjere“ te je zato treba uskladiti s liturgijom, a ne suprotstavljati joj je. S nekoliko misli predstavio je i važne crkvene dokumente o pučkoj pobožnosti, a napose „Direktorij o pučkoj pobožnosti“ koji je izašao 2011. godine.

Drugo izlaganje održao je prof. dr. Milan Šimunović, a naslovio ga je „Pastoralni izazovi sutrašnjice i naša priprema za kvalitetno suočavanje s istima.“ Dr. Šimunović je progovorio o ulozi svećenika u današnjem pastoralu i njegovom odnosu prema sve većem angažmanu laika. Istaknuo je potrebu svećenika za autoevangelizacijom, koji po primjeru Abrahama trebaju „s vjerom izaći iz zemlje sigurnosti, iz starih šablona“, te današnjim riječnikom pristupiti ljudima.

Nakon podnevne pauze kolokvij je nastavljen izlaganjem mons. Mije Gorskog, pomoćnog biskupa zagrebačkog koji je progovorio o „Ulozi redovnika u pastoralu župne zajednice, te doprinosu redovnika ostvarivanjima (nad)biskupijskih pastoralnih programa“. Na samom početku izlaganja mons. Gorski je pozvao redovnike da sami kroz vlastitu redovničku karizmu procijene svoju ulogu u pastoralu i što mogu ponuditi svojem mjesnom biskupu. Zagrebačka nadbiskupija nema vlastiti pastoralni plan, ali slijedeći postojeći pastoralni kalendar moguće je izgrađivati eklezijalnost. Predavač se dotaknuo i tema različitih pastoralnih kriterija pojedinih svećenika, župnog pastoralnog vijeća unutar župa povjerenih redovnicima, te suvremene ubrzane komunikacije zbog koje se župa više ne može promatrati kao izdvojena cijelina.

Poslijednje predavanje prvog dana kolokvija održao je prof. dr. fra Ivan Karlić, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, pod naslovom „Smjernice teoloških znanosti suvremenom pastoralu“. U svojem predavanju je donio povijesni prikaz razvoja pastoralne teologije kao zasebne teološke znanstvene grane. Naglasio je kako je pastoralna teologija “kritička teorija crkvene, društvene i političke prakse“ i kako ona treba i dalje tražiti putove i načine crkvenog djelovanja. Iznio je i konkretne prijedloge koje ističe pastoralna teologija: opcija za solidarnost s ljudima danas, opcija za siromašne i za sve koji trpe, te opcija za samosvjesno usvajanje vlastite tradicije.

Navečer su sudionici kolokvija zajedno s biskupom Gorskim slavili svetu misu u župnoj crkve sv. Antuna Padovanskog.

Drugog dana kolokvija braća franjevci konventualci su ugostili dr. fra Antu Gavrića, dominikanskog provincijala, koji je iznio vlastita iskustva na temu „Očekivanja svećenika s pastoralnim dekretom u zajednici od cjelokupne samostanske zajednice“. Fra Anto je svojim izlaganjem propitivao jesu li župe dio redovničkog pastorala, a nakon toga je iznio praktična iskustva iz sadašnjeg djelovanja braće dominikanaca u pet župa u kojima djeluju u Republici Hrvatskoj. Istaknuo je vrlo dobru suradnju i nadpunjavanje braće s dekretom za pastoralni rad na župi i ostale braće unutar pojedine samostanske zajednice. U svojim vizitacijama samostanima uvijek potiče braću na razmišljanje i otkrivanje vlastite dominikanske karizme u radu na župi. Spomenuo je i započetu inicijativu susretanja braće sa župničkom dužnošću u Provinciji kako bi uskladili zajednički rad.

Rad sudionika kolokvija je nastavljen predavanjem fra Žarka Relote „Pastoral između očuvanja postojećeg i potrebe prilagođavanja novim pastoralnim modelima djelovanja“ što je zapravo bila obrada provedene ankete o pastoralnom djelovanju unutar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.  Fra Žarko je citirao pojedine odgovore na neka pitanja i iznio predložene inicijative.

Poslijednje izlaganje na ovom kolokviju je održao fra Željko Klarić iznoseći „Razmišljanja naših bogoslova i postulanata o pastoralnoj problematici sutrašnjice“. Fra Željko je ukratko opisao pastoralne aktivnosti u koje su uključeni bogoslovi, te je posebno istaknuo program „Dani otvorenih vrata klerikata“. Istaknuo je potrebu stvaranja jasnog župnog godišnjeg pastoralnog programa koji bi slijedile sve interesne skupine unutar župe, a posebno je istaknu važnost ponovnog otkrivanja franjevačke karizme unutar pastorala.

Sva izlaganja su bila popraćena diskusijom okupljenih redovnika koju je moderirao i vodio fra Žarko Relota. Kroz dvodnevni rad se očitovala želja i potreba za nastavkom ovakvog pastoralnog kolokvija pa je najavljen i za slijedeću godinu. Okupljena braća, na čelu s provincijalom fra Ljudevitom Maračićem su na kraju potpisali zajedničku izjavu kojom ostavljaju trajan znak u spomen na ovaj susret.

 

fra Ivan Penava OFMConv

Galerija


{gallery}/vijesti/kolokvij{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV