Polaganje privremenih zavjeta u Asizu

P9030133-[800x600]

U subotu, 3. rujna, u bazilici svetoga Franje u Asizu svoje prve redovničke zavjete, nakon godinu dana novicijata provedenog u Svetom samostanu, položili su fra Josip Ivanović i fra Milan Gelo u ruke provincijalnog ministra Hrvatske provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca fra Ljudevita Maračića.

Euharistijsko slavlje predslavio je fra Giuseppe Piemontese kustos Asiške kustodije u koncelebraciji s provincijalima redovničkih kandidata. Sveta misa započela je u 10 sati u Donjoj bazilici svetoga Franje. Svetoj misi i obredu redovničkog zavjetovanja prisustvovala su brojna braća iz svih Provincija Reda, kao i roditelji, rodbina i prijatelji novozavjetovanika.

Obred redovničkog zavjetovanja započeo je nakon navještaja Evanđelja prozivkom kandidata koji imaju biti zavjetovani. Svojim odgovorom: Evo me!, kandidati su izrazili svoju spremnost služiti Gospodinu po uzoru na svetoga Franju živeći u poslušnosti, siromaštvu i čistoći.

Nakon prigodne propovijedi uslijedio je sam obred redovničkog zavjetovanja, svaki pojedini kandidat pristupio je svome provincijalu i stavivši svoje ruke u njegove izrekao obrazac zavjetovanja. Potom je uslijedila predaja Pravila i Konstitucija Reda koje im je uručio kustos. Nakon toga, sva okupljena braća pružila su znak mira novozavjetovanicima i na taj način izrazili prihvaćanje najmlađih članova svojih provincija.

Osim kandidata iz naše provincije zavjetovala su se još devetorica braće iz talijanskih provincija i dvojica braće iz slovenske provincije.

Ovome uistinu svečanom i ujedno franjevački jednostavnom obredu nazočili su fra Ljudevit Maračić, provincijalni ministar, fra Josip Blažević, vikar Provincije i magister bogoslova, fra Zdravko Tuba, gvardijan u Cresu i magister postulanata i novaka, fra Ante Gašparić, fra Đuro Crlenjak, fra Nikola Šantek, bogoslovi, roditelji i rodbina novozavjetovanika.

Fra Josipu i fra Milanu od srca čestitamo i želimo im uspješan nastavak studija u Zagrebu.

Galerija


{gallery}/vijesti/polaganje_zavjeta{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV