S papom u Madridu

P8070053_600x450

Jedan autobus mladih uputio se prije dva tjedna iz Zagraba u Madrid. Nakon posjeta Lurdu i Barceloni ovi mladi, predvođeni fra Ivanom Penavom, u Madridu su susreli papu Benedikta XVI. sudjelujući na Svjetskom danu mladih.

Sve je počelo u noći 10. kolovoza 2011., kada se pred crkvom sv. Antuna u Zagrebu okupila hrabra skupina mladih ljudi u organizaciji Provincijskog centra za promociju zvanja. Glavni cilj hodočašća na koje su ovi mladi predvođeni fra Ivanom Penavom krenuli bio je Svjetski dan mladih u Madridu i susret sa Svetim Ocem Benediktom XVI.

Srca su treperila te noći dok su s nestrpljenjem ulazila u autobus krećući na dugo očekivano putovanje. Prvo odredište nam je bila francuska kneževina Monaco, gdje smo obišli katedralu i kneževu palaču i osvjedočili se kako izgleda mjesto gdje se okupljaju svjetski bogataši. Navečer smo stigli u Nicu, gdje smo dobrotom vlč. Stjepana Ćukmana, župnika Hrvatske katoličke misije, dobili jednu dvoranu za smještaj. Prije prvoga hodočasničkog spavanja u vrećama za spavanje spustili smo se do plaže i okupali u Sredozemnom moru.

Drugi dan smo nastavili put u Lurd, a putem smo zastali u gradiću Carcassoneu, koji ima jako lijepo očuvane srednjovjekovne gradske zidine. Dolaskom u Lurdi i nakon smještaja priključili smo se tradicionalnoj procesiji svjetla uz samo marijansko svetište. Tu smo prvi put na ovom hodočašću susreli i ostale hrvatske skupine mladih.

Ujutro smo slavili svetu misu s tisućama mladih iz cijeloga svijeta, koji su se također uputili na Svjetski dan mladih u Madrid. Poneki su iskušali i kupanje u blagoslovljenoj Lurdskoj vodi. Navečer toga trećeg dana hodočašća stigli smo u blizinu Barcelone, gdje su nas u mjestu Vilafranca unutar programa dana po biskupijama ugostile sestre samostana Mare Ràfols.

Sljedeća tri dana smo proveli u posjetu gradu Barceloni i svetištu Montserrat, gdje smo također sudjelovali u međunarodnim svetim misama s tisućama mladih raznih naroda. Obišli smo znamenitosti Barcelone i posjetili predivnu katedralu, a i vrlo poznatu, ali još nedovršenu crkvu sv. Obitelji. Čak smo se i okupali u moru.

U Madrid smo stigli u ponedjeljak 15. kolovoza 2011. i smjestili se među 1400 mladih unutar prostora škole sv. Bonaventure, kojom upravljaju naši španjolski franjevci konventulaci. Sljedeće dane smo uz naš franjevački program sudjelovali i na raznim događanjima u gradu Madridu. Trudili smo se sudjelovati i na katehezama za hrvatske hodočasnike makar su bile i preko dva sata udaljene od smještaja većine hrvatskih hodočasnika. Dočekali smo Papin ulazak u grad i sudjelovali na susretu franjevačke mladeži s četvoricom franjevačkih generala.

Vrhunac proslave Svjetskog dana mladih je bila večernja molitva sa Svetim Ocem u subotu 20. kolovoza 2011. u zrakoplovnoj luci Quatro Vientos, te cijelonoćno bdjenje i sveta misa koja je započela u nedjeljno jutro. Stvarno je neopisiv doživljaj stajati među tolikim tisućama ili bolje reći milijunima mladih, gdje svatko na svojem jeziku slavi svetu misu. Sveti Otac Benedikt nas je ohrabrio svojim riječima, a mi smo se potom uputili natrag u svoju školu gdje smo se navečer još jednom družili s mladima iz drugih zemalja.

Potom je uslijedio dvodnevni put kući, kada smo obišli još i svetište Majke Božje od stupa u Zaragozi i papinu palaču u Avignonu. Sretni i veseli, a nadasve blagoslovljeni, stigli smo pred crkvu sv. Antuna u Zagrebu u noćnim satima srijede 24. kolovoza 2011., gdje su nas dočekali naši najmiliji.

Hvala ti, Bože, na sretnom i blagoslovljenom putu i papi Benediktu XVI. koji nas je tolike okupio s mnogih strana svijeta, pokazujući time kako je Crkva sakrament jedinstva svijeta.

Opširnije o pojedinim događajima i o samim dojmovima pojedinaca uz mnoštvo fotografija pročitajte na stranicama www.dnevnikmladogsvećenika.blog.hr

Fra Ivan Penava

Galerija


{gallery}/vijesti/Madrid/slike{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV