Framin seminar za voditelje formacije

P8150129_800x600

U organizaciji Hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži započeo se u bjelovarskom franjevačkom samostanu V. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Franjevačke mladeži.

Seminar traje od 24. do 28. kolovoza 2011., a na njemu se okupilo preko 100 framaša iz cijele Hrvatske, te 10-tak duhovnih asistenata među kojima su i naši fra Igor Horvat i fra Ivan Penava.

Nakon okupljanja kod franjevačkog samostana sv. Antuna, mladi su se uputili u katedralu sv. Terezije Avilske u kojoj su sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevačke biskupije. U svojoj propovijedi mons. Huzjak je mlade framaše potaknuo da po primjeru sv. Bartola, čiji blagdan se slavio, a i sv. Franje ne slijede logiku ovoga svijeta, već traže Božju logiku i njegovu volju.

Poslije svete mise je uslijedila večera i uvodni program seminara. U radu po grupama su se framaši pomalo upoznali i potom dnevni program završili večernjom molitvom časoslova.

Drugog dana seminara na programu su bila predavanja fra Marka Mede, TOR pod naslovom „Život u Kristu“ i framašice Mihaele Rajič o „Izazovima života u bratstvu Franjevačke mladeži“. Fra Marko je u svojem predavanju tumačio sadržaj Katekizma katoličke Crkve govoreći o dostojanstvu osobe koja na osoban način prihvaća univerzalni Božji plan kojem Bog ostaje vjeran, te kroz život u zajednici otkriva Božje spasenje.

Mihaela Rajič, kao iskusna framašica koja je već prešla u Franjevački svjetovni red, na sistematičan način je slikom, tonom i filmom prikazala izazove s kojima se susreću mladi članovi unutar svojih bratstava Frame. Istaknula je kako je formacija nakon obećanja najduže vrijeme „framaškog života“ te ona uz franjevačku dimenziju treba imati i onu kršćansku i opće ljudsku. „Život u bratsvu je stalan izazov“, rekla je Mihaela pokazujući na primjerima kako članovi Frame u svojim zajednicama rastu u povjerenju, otkrivanju novih riješenja, davanju sebe srcem, a sve to potiče osobni rast svake osobe.

Za popodnevni program je predviđen rad u skupinama po područjima, a navečer će biti sveta misa u crkvi sv. Antuna koju će predvoditi mons. Gerard Anton Žardin.

 

Fra Ivan Penava

Galerija


{gallery}/vijesti/Bjelovar{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV