Antunovo u Zagrebu

DSC_6568

Župa sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu je veoma svečano proslavila svoga nebeskoga zaštitnika. Lijep dan, ugodno vrijeme, a napose Svetac čitavoga svijeta, privukli su na desetke tisuća vjernika u ovo sve popularnije zagrebačko Svetište. Crkva skoro da se nije praznila, a prostor ispred crkve je također bio ispunjen vjernicima. Zahvaljujući velikome ekranu ispred crkve brojni vjernici koji nisu mogli ući u crkvu također su mogli pratiti svetu liturgiju. Posebnost ovogodišnjega Antunova u Zagrebu je novi relikvijar sa moćima Sveca, koji je privukao golem broj vjernika. Velik broj ispovjednika bio je u službi sakramenta Pokore, a vjernici su rado obavili i osobne pobožnosti i zavjete.

Svete mise su slavljene tijekom cijeloga dana, od 6.00 sati ujutro pa do posljednje svete mise u 21.00 sat. U slavlju svetih misa izmjenjivali su se fratri iz samostana, a večernju svetu misu u 19.00 sati predslavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Kardinal je u svojoj homiliji vjernike najprije upoznao s likom sv. Antuna čiji je ideal bio naviještati Evanđelje svima, a naglasak i posebna tema nadbiskupove homilije je bila obitelj, podsjećajući sve još jednom na nedavni pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Kardinal je u deset točaka sažeo poruke koje je papa Benedikt XVI. uputio obiteljima ili izgovorio o obiteljima tijekom nedavnoga dvodnevnog posjeta Hrvatskoj: 1. Bračnim drugovima je potrebna milost molitve; 2. Obitelj je škola vjere u Boga koji je ljubav; 3. Kršćanske su obitelji pozvane oduprijeti se mentalitetu koji Boga života gura na rub; 4. Kršćanske obitelji su pozvane svjedočiti; 5. Otvorenost kršćanskih obitelji prema životu; 6. Kršćanske obitelji pozvane su sudjelovati u evangelizaciji; 7. Obitelj je kućna Crkva; 8. Roditelji su pozvani uvoditi djecu u život Crkve; 9. Važnost molitve u obitelji; 10. U obitelji se rađaju i sazrijevaju duhovna zvanja.

 

TV Nova o Antunovu u Zagrebu – video pogledajte ovdje: http://www.youtube.com/watch?v=hmlmcr6yi7k

Fotografije: Foto Badrov


Galerija


{gallery}vijesti/antunovo_2011{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV