Proslava blagdana sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima

IMG_0027

VINKOVCI – Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodio je središnje misno slavlje u ponedjeljak, 13. lipnja na blagdan sv. Antuna Padovanskog u istoimenom vinkovačkom samostanu i svetištu. Koncelebrirali su domaći gvardijan fra Ilija Miškić, mons. Tadija Pranjić, Petar Petrović i Robert Jugović.

Prije početka misnoga slavlja gvardijan je nadbiskupu izrazio dobrodošlicu „u malo svetište velikoga srca, malih ljudi, ali velikoga i velikodušnoga srca“ dok je jedna župljanka uručila buket cvijeća.

Na početku mise nadbiskup Srakić je rekao: „Tu smo kod svetoga Antuna koji je jednostavno svetac jednostavnih ljudi. U svom životu bio je jednostavan, ali u toj jednostavnosti postao je slavan i velik u crkvenoj zajednici sve do naših dana. Bio je propovjednik, naviještao je evanđelje u svome vremenu i tako postao uz ostale velikane Crkve primjer na koji smo i mi pozvani prema svojim mogućnostima, staležu, pozivu, naviještati Krista Gospodina.“

U homiliji je nadbiskup istaknuo kako Pedesetnica „nije neko vremensko razdoblje koje prolazi, nego stanje Crkve sve do drugog Isusovog dolaska. Od prvih dana i koraka mlade Crkve do današnjega dana bilo je velikih ljudi, vrijednih, hrabrih propovjednika, navjestitelja evanđelja, a među njima nalazi se i veliki propovjednik, današnji svečar, sveti Antun Padovanski. Njega Crkva naziva evanđeoski učitelj, zovu ga otac znanosti, svijetlost Italije, učitelj života, sunce Padove“. Sveti Antun od skromnoga, nepoznatog franjevca, u jednom trenu postaje poznati propovjednik kojega šalju širom Italije i Francuske. Propovijedao je na propovjedaonicama crkava, gradskim trgovima, morskom žalu, odakle je naviještao Božju riječ ljudima. Katkada, kako pišu kroničari, znalo se sabrati više od 30 000 osoba. Propovijedao je na latinskom jeziku, a drugi su prevodili na talijanski, francuski, itd. „Glavna tema njegovih prodornih propovijedi koje su zahvaćale srca bili su problemi tadašnjega vremena, riječ o vjeri u Gospodina i to o čistoj vjeri, propovijedi protiv krivovjerja i krivovjeraca toga vremena. Njegov trud na tom području bio je okrunjen izvanrednim uspjesima“, rekao je nadbiskup Srakić i nastavio: „Sveti Antun je bio veliki propovjednik, čovjek i u riječi i u djelu, ali s njim nisu završila vremena Pedesetnice, nisu završila vremena djelovanja Duha Svetoga. I naše vrijeme može se ponositi s nekim velikim propovjednicima, navjestiteljima evanđelja.“ Tako se nadbiskup osvrnuo na dva velika velikana naših vremena: papu Ivana Pavla II. koji je pohodio Hrvatsku prije osam godina i koji je prije nešto više od mjesec dana proglašen blaženim i papu Benedikta XVI. koji je pohodio Hrvatsku ovih dana. „Ova je misa podrška papi Benediktu XVI., propovjednicima, vama koji na svoj način u svojim životima riječima i djelima naviještate Krista Gospodina po uzoru na današnjeg svečara svetoga Antuna“, zaključio je nadbiskup Srakić.

Gvardijan je prije blagoslova zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli da se  hodočasnički dan svetom Antunu odvije u najljepšem redu i miru, a nadbiskup Srakić je rekao: „Ljepoti ovoga slavlja pridonijela su naša djeca i njima aplauz. Sveti Antun je zaštitnik djetinjstva ili djece. To je karakteristika našega naroda da kad se sabiremo, sabiremo se svi, cijela obitelj. Radostan sam kad i djeca sudjeluju, pogotovo djeca koja nisu pasivna.“

Liturgijsko pjevanje animirao je domaći Mješoviti pjevački zbor uz orguljsku pratnju s. Berhmane Katić i dirigenticu Nedu Kovačević.

U vinkovačkom samostanu sv. Antuna Padovanskog od ranih jutarnjih sati i tijekom cijeloga dana bilo je nekoliko misnih slavlja, a predvodili su ih: gvardijan samostana fra Ilija Miškić, fra Jeronim Vulić, vlč. Ivan Blaževac, o. Ilija Sudar, o. Stanko Mijić, mons. Tadija Pranjić koji je predvodio misu za dobročinitelje crkve i samostana svetoga Antuna Padovanskog i vlč. Robert Farkaš. Bila su i dva blagoslova djece i ljiljana i prigoda za ispovijed. Blagdanu svetoga Antuna Padovanskog prethodila je trodnevnica koju je predvodio i propovijedao preč. Bože Radoš iz Đakova. Tijekom trodnevnice i samoga blagdana u vinkovački je samostan svetoga Antuna Padovanskoga hodočastilo između 10 i 15 tisuća štovatelja, dobročinitelja, prijatelja i posjetitelja.

Tekst i foto: Snježana Kraljević
Galerija


{gallery}vijesti/antunovo_2011_vinkovci{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV