Susret CEC-a u Splitu

P6080107

Naša je Provincija ove godine bila domacin redovitog godišnjeg susreta CEC-a, Konferencije srednjoeuropskih provincijala/kustosa franjevaca konventualaca. Susret je održan u splitskom samostanu Sv. Frane od 7. do 10. lipnja, s jednodnevnim izletom u Vis. Sudionici su posebno dojmljivo doživjeli plovidbu do Visa, gdje su posjetili stari samostan Sv. Jere na Prirovu, koji im je uz odmor, okrepu i razgledavanje ponudio i ugodu prvoga ljetnog osvježenja u bistrome moru. 

Domaćin skupa bio je hrvatski provincijal fra Ljudevit Maračić. Sudjelovalo je jedanaest predstavnika, i to iz Njemačke, Austrije, Nizozemske, Belgije, Švicarske, Slovenije i Hrvatske, uz nazočnost zastupnika Reda, generalnog asistenta CEC-a, fra Miljenka Hontića, i generalnog delegata za Mir, pravdu i očuvanje okoliša. Nazočnost ovoga posljednjeg bila je potrebna radi obrade teme: “Franjevački pogled na čuvanje okoliša”, zbog čega je i odabran Split, na najčišćem moru svijeta, kako su izrazili organizatori, a posvjedočili svi sudionici. Temu je u dva predavanja obradio fra Mijo Džolan, OFM, pročelnik Franjevačkog instituta za kulturu mira, koji ima svoje sjedište pri Franjevačkom samostanu na Poljudu. Ekološku problematiku od strane Reda osvijetlio je fra Francisco Leudo Murillo, generalni delegat Reda za ovo područje. Istaknuta je potreba sve većeg senzibiliziranja franjevaca u ljubavi i poštivanju Božjih darova kao što su voda, zrak i ostali okoliš. U tom smislu i svaka provincija odnosno kustodija treba imenovati posebnog delegata za to područje.

U drugom dijelu rada ovog susreta franjevci su izmijenili najnovije informacije o stanju Reda u Srednjoj Europi, gdje se najdublje odražava kriza zvanja, pa je Srednjoeuropska konferencija danas brojem i djelatnostima najslabija točka Reda franjevaca konventualaca, kao što uostalom vrijedi i za ostale redovničke ustanove.
Galerija


{gallery}vijesti/CEC{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV