Osmi nacionalni susret Frame

DSC_8409

Veselje i radost Framaša ispunilo je ovaj vikend 13.-15. svibnja 2011. grad Imotski i cijelu Imotsku krajinu koja je ugostila 8. nacionalni susret Frame u Hrvatskoj. Okupilo se oko 1100 Framaša iz cijele Hrvatske, a pridružili su nam se i članovi iz Beča, te gosti iz Bosne i Hercegovine.

Petak, 13. svibnja 2011. – Prvi dan susreta

Popodnevni satu petka 13. svibnja 2011. bili su trenuci okupljanja mladih Framaša oko imotske crkve sv. Franje gdje je u 17 sati započeo program 8. nacionalnog susreta Franjevačke mladeži. Nakon uvodne molitve koju je predvodio fra Milan Krišto OFM, a prožete dijelovima govora iz Papine kateheze na općoj audijenciji 13. travnja 2011. godine, održani su pozdravni govori nacionalnog predsjednika Frame Ivana Bambira, imotskog gvardijana fra Zorana Kutleše i predsjednice splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Frame Ane Mikulić.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, a u koncelebraciji je bilo pet franjevačkih provincijala i i još 25 fratara-svećenika. U propovijedi je mons. Marin Barišić upitao framaše jesu li spremni odgovoriti na poziv kao što su to učinili sv. Pavao i sv. Franjo.”Ovaj nacionalni susret je prilika da se susretnemo sa sobom da bolje vidimo. Ovo je prilika vidjeti Gospodina koji želi da ga susretnemo poput Pavla i sv. Franje. Na osobit način, on želi da ga susretnemo u euharistiji koja je hrana za vječnost. Nažalost, čovjek kao da živi u raskoraku. Živi u prošlosti ili nekako bježi u budućnost, a sada, u ovom času, kao da nema nikoga. Život se sastoji od trenutka sadašnjosti – to je važan princip života, princip mudrosti, jer bez toga nema života. Ovo mjesto susreta u Imotskom je prilika za susret poput Pavla i sv. Franje. Isti Isus koji je išao do Pavla i Franje želi doći i do nas”. Na kraju je zamolio framaše da svom prijatelju, Isusu Kristu, daju priliku da u sabranosti i tišini mogu čuti ono što im prijatelj, Isus Krist govori i da mole da ih on učini sposobnim za njegovo prijateljstvo, završio je o. Nadbiskup.

Poslije svete mise je uslijedilo predstavljanje nacionalnog bratstva Frame. Predsjdenik Ivan Bambir je predstavio Franjevačku mladež od njenih početaka do danas, a potom su predsjednici područnih bratstava predstavili svoja područna bratstva. Istaknuli su i mnogobrojna duhovna zvanja ponikla iz redova Framaša. Na predstavljanju su bili također o. Nadbiskup, provincijali i svi duhovni asistenti. Nakon predstavljanja, nacionalni predsjednik je dao upute za drugi dan nakon čega su se framaši uputili u župe prema već predviđen rasporedu.

Galeriju slika i detaljnije o početku susreta pogledajte na ovim stranicama:

Imotski: Započeo 8. nacionalni susret Frame

Subota, 14. svibnja 2011. – Drugi dan susreta

Dan smo započeli druženjem u obiteljima domaćina u raznim župama Imotske krajine koji su nas počastili doručkom. Autobusima smo se ponovno okupili kod crkve sv. Franje u Imotskom gdje smo izmolili Jutarnju molitvu, koju je predvodio nacionalni duhovni asistent fra Ivan Penava. Zatim su kateheze održali fra Igor Horvat, duhovni asistent zagrebačkog područnog bratstva i mjesnog bratstva Mađarevo s temom „Zajedno u Kristu kao Crkva“ i brat Siniša Pucić iz Rijeke, sadašnji član FSR-a, a bivši framaš s temom „Zajedno u Kristu kao bratstvo“. Nakon svake kateheze održan je rad po skupinama kojih je bilo 90-tak. Framaši su se rasporedili u dvije škole i na brijegu kod crkve.

Po završetku ovog „radnog“ dijela susreta vratili smo se u svoje župe gdje su nas domaći župnici počastili obilnim ručkom. U župi sv. Mihovila u Prološcu mladi Framaši su nam pripremili i malo iznenađenje upriličivši kratku predstavu u mjesnoj dvorani. Popodnevni sati su bili namjenjeni radu u pojedinim radionicama. Domaćini su organizirali pojedine akcije u kojima su se angažirali Framaši, a neki animatori su vodili radionice „Svjedočenje“, „Kontemplacija i Evanđelje“, „Poziv“, „FSR“, „Rad u Frami s djecom i mlađim adolesentima“, „Briga za siromašne“, „Liturgijsko pjevanje“, „Mediji“, „Briga za nemoćne“, „Zaštita prirode“. Fra Ivan Penava je vodio radionicu „Poziv“, a fra Igor Horvat radionicu „Kontemplacija i evanđelje“. U ovom dijelu su nam uvelike pomogli bogoslovi franjevače provincije Presvetoga Otkupitelja koji su vodili mnoge od ovih radionica.

Večernje svete mise su se slavile u pojedinim župama domaćinima, tako da je fra Igor Horvat vodio misu u Runovićima, a fra Ivan Penava u Prološcu. Ponovno smo se svi susreli u imotskoj sportskoj dvorani oko 19.30 sati. Uslijedio je zabavni večernji program kroz koji nas je vodila predsjednica splitsko-dubrovačkog bratstva Ana Mikulić. Na početku smo pogledali kratki dokumentarni film o kulturnim i prirodnim bogatstvima Imotske krajine, a potom su pojedina područna bratstva, njih pet, predstavila svoja mjesna bratstva. Bilo je tu pregršt kreativnih filmića i mnoštvo veselih fotografija s raznih susreta i akcija kojima se bave framaši po cijeloj Hrvatskoj i u Beču. Kratkim filmom su se predstavili i naši fra Matija Antun Mandić sa Framom Sisak, fra Igor Horvat s Framom Mađarevo, fra Martin Dretvić s Framom Novi Marof, a fotografijama su predstavljene Frama Bezgrešnog Srca Marijinog Vinkovci, sa svojim bivšim duhovnim asistentom fra Markom Vrdoljakom i novim fra Zlatkom Vlahekom, te Frama Sveti Duh iz Zagreba sa svojim duhovnim asistentom fra Ivanom Penavom. Vrlo stvaralački je bilo predstavljanje Primorsko-istarskog bratstva čiji su članovi izveli teatralni scenski prikaza praćen muzikom u kojem su umjetnički prikazali Isusov poziv mladoj duši u bogatstvo života, i borbu te duše s đavolskim napastima do pobjede Isusove nad Zlom i oslobođenja mlade duše. Dirljivo.

Iznenađenje večeri bilo je svačano predstavljanje službene stranice Nacionalnog bratstva Frame – http://www.frama-portal.com/ koje je održao predsjednik Ivan Bambir. Zadnji dio programa je bio rezerviran za glazbeni sastav „Tobija“ sa Frame Siget u Zagrebu koji je održao kratki, ali dinamičan i veseo koncert duhovne glazbe. Večer smo završili povratkom u obitelji domaćine koje su nas opet lijepo počastile i ugostile.

Nedjelja, 15. svibnja 2011. – Treći dan susreta

Jutros smo se morali oprostiti od svoji gostoljubivih domaćina kojima smo ostavili male darove kao znakove pažnje, ali su i oni nama poklonili ponešto za uspomenu. Autobusima smo se vratili u Imotski gdje smo zajedno izmolili Jutarnju, a potom u plenumu poslušali izvješća iz nekih radova po grupama i ponekih radionica.

Svečano euharistijsko slavlje je predvodio fra Željko Tolić, provincijal provincije Presvetog Otkupitelja. U svojoj propovijedi nas je fra Željko podsjetio na riječi sv. Ivana od Križa: “U predvečerje svoga života bit ćeš pitan o ljubavi!”, tumačeći kako je zapadna civilizacija skrenula s kršćansko kolosjeka ljubavi jer malo ili nimalo voli čovjeka. „Što je ljubav?“, upitao je prisutne i nastavio: „Sveti Ivan, taj ljubljeni Isusov učenik, piše: “Bog je ljubav”! Ako je Bog ljubav, a jest, onda nas On jedini može ispravno i poučiti što je to ljubav. Evanđelja su puna divnih primjera u kojima Isus čini djela ljubavi; i uvijek s napomenom da i mi tako činimo.” (Cijelu propovijed možete pročitati ovdje Propovijed o. Provincijala na završetku 8. nacionalnog susreta Frame).

Po završetku svete mise održani su završni govori kojima se izrazila velika zahvalnost srdačnom gostoprimstvu oca gvardijana fra Zorana Kutleše, svih fratara Imotske krajine i svih Imoćana koji su ugostili Framaše. Poslije ručka koji je bio organiziran po šatorima kraj crkve, pojedine grupe Framaše su se uputile u razgledavanje Imotskog i u posjet Modrom i Crvenom jezeru. Opraštajući se jedni od drugih uputili smo se na put svojim domovima noseći u svojim srcima predivne dojmove Božje milosti i radosti zajedničkog druženja koji su nas obogatili za cijeli život.

Opširnije o završetku susreta pogledajte ovdje:

Imotski: Završen 8. nacionalni susret Franjevačke mladeži

Završavam ovaj izvještaj prenoseći želje organizatora susreta da okupljeni mladi svojim dojmovima potaknu uključenje novih članova u redove Frame i time osnivanje novih bratstava i obnavljanje starih.

Fra Ivan PenavaGalerija


{gallery}vijesti/Imotski{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV