Očuvanje stvorenoga

DSCN5088

U nedjelju 8. svibnja 2011. u kapeli Svetoga Duha pri zagrebačkom samostanu održano je „Franjevačko popodne” – susret Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži. Tema susreta je bilo „Očuvanje stvorenoga”, a u goste smo primili članove Socijalne inicijative FSR-a i Frame.

I ove se nedjelje je 30-tak štovatelji sv. Franje i sv. Klare zajednički družilo na Svetome Duhu u Zagrebu. Susret smo započeli molitvom franjevačke krunice u 16 sati, a nastavili sa svetom misom koju je predslavio fra Augustin Kordić duhovni asistent FSR-a Sveti Duh. U svojoj propovijedi fra Augustin je istaknuo pažnju i ljubav koju je sv. Franjo pokazivao prema prirodi i svim od Boga stvorenim bićima. Posebno je istaknuo nekoliko čudesnih primjera u kojima su životinje surađivale sa sv. Franjom. Poneki teolozi su to protumačili kao da se sv. Franjo vratio u izvorno čovjekovo stanje prije grijeha kada je vladao sklad u prirodi između životinja i ljudi.

Poslije svete mise smo se podijelili u tri grupe kako bi nam članovi Socijalne inicijative FSR-a i Frame predstavili svoj rad. U prvoj grupi je s. Silvija Galinec govorila o sabiranju otpada, u drugoj brat Zoran Milić o zaštiti voda u Hrvatskoj, a u trećoj su s. Blaženka Eror Matić i s. Olivera Tomas govorile o palijativnoj skrbi. Nakon rada u grupama uslijedio je plenum u kojem smo saznali mnoge nove informacije.

Slušajući izlaganje o sabiranju otpada na kućnom pragu kao najboljom mogućnosti za smanjenje smeća otkrili smo da se preko 70% otpada može ponovno upotrijebiti i tako se količina smeća, pa tako i odlagališta smeća može smanjiti na manje od 30%. U nekim europskim zemljama su i puno bolji rezultati, a kod nas se najviše na tome radi na otoku Krku i u gradu Čakovcu. Govorilo se i o problemu planiranja zagrebačke spalionice smeća.

Brat Zoran Milić je svoje slušatelje u grupi o zaštiri voda jako zainteresirao govoreći o višegodišnjoj organiziranoj akciji praćenja uvođenja novih zakona o vodama u Hrvatskoj i o redovitoj javnoj reakciji na iste. Posebno se istaknula tema pokušaja privatiziranja voda po predloženom zakonu Vlade Republike Hrvatske.

U trećoj grupi smo saznali kako u Hrvatskoj nemamo još niti jedan stacionar za terminalne bolesnike (one koji umiru i nikakva im liječnička pomoć više nije moguća). Ova sekcija Socijalne inicijative održava tečajeve o palijativnoj skrbi za laike i nastoji zajedno s liječnicima pokrenuti osnivanje prvog stacionara u Hrvatskoj.

Na kraju susreta su svoje pozdrav okupljenima uputili s. Štefica Kralj, ministrica mjesnog bratstva FSR-a Sveti Duh, Ivana Linde, predsjednica mjesnog bratstva Frame Sveti Duh, fra Ivan Penava, duhovni asistent Frame, a primili smo i blagoslov fra Augustina Kordića, duhovnog asistenta FSR-a.

Braća i sestre iz Socijalne inicijative su nas pozvali na svoje redovite susrete koji se održavaju u prostorijama na zagrebačkom Sigetu (više o tome na stranicama www.si.fsr.hr), a mi smo s njima zahvalili na pohodu i počastili ih kavom i kolačima.

 

Fra Ivan PenavaGalerija


{gallery}vijesti/franjevacko_popodne{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV