Susret sa slovenskom braćom

IMG_5201

Na Ptujskoj Gori u Sloveniji održan je 5. svibnja 2011. tradicionalni susret sa braćom Slovenske minoritske province sv. Jožefa. Susretu je prisustvovalo 60-tak braće iz obje provincije.

 

Majka Božja na Ptujskoj Gori još jednom je pod svoj plašt primila braću naših dviju provincija iz Hrvatske i Slovenije. Učinila je to i prije 25 godina kada se prvi put održao ovaj susret.

 

Već tradicionalni susret sa slovenskom braćom održan je ove godine 5. svibnja pri samostanu na Ptujskoj Gori u Sloveniji. Slovenska braća su nas dočekala u jutarnjim satima s toplim doručkom, a potom je oko 10 sati započeo službeni program. Prvo nas je pozdravio slovenski ministar provincijal fra Milan Kos, a potom su fra Tarzicij Kolenko i naš hrvatski provincijal fra Ljudevit Maračić održali nagovore o povijesnom pregledu dosadašnjih susreta i o prigodno izdanoj dvojezičnoj spomenici „25 godina susretanja 25 let srečanja“ o istim susretima.

 

U bazilici Majke Božje Ptujske u 11.30 sati smo započeli sa slavljem koncelebrirane svete mise koju je predvodio fra Miljenko Hontić, generalni asistent Reda. Po završetku mise smo se fotografirali i razgledali baziliku pod stručnim vodstvom rektora fra Janeza Šamperla. Uslijedio je ručak, nakon kojeg smo pošli do groblja gdje smo se pomolili na grobu fra Maksa Klanjšeka bivšeg provincijala slovenske provincije i začetnika same ideje zajedničkog susretanja dviju provincija.

 

Po povratku u samostan uz kavu i kolače pogledali smo kratki dokumentarni film o svetištu i bazilici Majke Božje Ptujske. Nakon tako bogato ispunjenog dana polako je došlo i vrijeme rastanka jer su poneka braća imala dug put povratka u svoje samostane u Vinkovce, Sisak, Novi Marof, Zagreb i Pulu.

 

Od srca zahvaljujemo slovenskog braći na gostoprimstvu i do viđenja dogodine u Šibeniku, kako je najavio naš provincijal fra Ljudevit.

 

fra Ivan PenavaGalerija

 

{gallery}vijesti/Slovenija{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV