Juniorentreffen – 2011.

P4270302

Od 26. do 30. travnja u Poljskoj održan je 14. po redu Juniorentreffen ili Susret bogoslova franjevaca konventualaca srednjeeuropskog cetusa Reda. U mjestu Teresin u središnjoj Poljskoj, u nadaleko poznatom Niepokalanowu – samostanu ili bolje rečeno Gradu-i to gradu Bezgrešne, koji je utemeljio sveti Maksimilijan M. Kolbe. Neposredni povod okupljanju je taj što ove godine naš Red slavi 70-tu obljetnicu smrti velikana i mučenika sv. Maksimilijana.

Ovogodišnjem susretu, uz bogoslove, prisustvovali su fra Marco Tasca, generalni ministar Reda, fra Miljenko Hontić, generalni definitor Reda, fra Milan Kos, potpredsjednik Konferencije provincijala Srednjeeuropskog cetusa (CEC-a) i odgojitelji. Domaćin i predavač na susretu bilo je fra Wieslaw Pyzio, vikar varšavske provincije.

Generalni ministar upoznao nas je sa situacijom u Redu, o trenutnim problemima kao i o planovima i perspektivama za budućnost. Nakon susreta s generalnim ministrom uslijedilo je predavanje koje je održao fra Wieslaw Pyzio. Predavanja o životu svetoga Maksimilijana promatrana pod različitim vidicima i s različitim naglascima bila su izvrsna i vrlo stručno obrađena. Fra Wieslaw je govorio o svetom Maksimilijanu kao čovjeku molitve i čovjeku akcije; o sv. Maksimilijanu kao redovniku i svećeniku; a posebno zanimljivo bilo je predavanje o pozivu na svetost-kao temeljnom pozivu svakoga čovjeka, pogotovo redovnika.

U sklopu programa bio je predviđen posjet i bivšem koncentracionom logoru u mjestu Oswiecim – poznatijem kao Auschwitz. Mjesto je to koje ne može ostaviti ni jednoga čovjeka ravnodušnim, mjesto tuge i boli stoji kao opomena cijelom čovječanstvu o tome kako čovjek uistinu može biti drugom čovjeku vuk.

Smatram kako su ovakvi susreti itekako potrebni i korisni jer osim upoznavanja i predavanja koriste nam i za razvijanje svijesti o pripadnosti Redu franjevaca konventualaca. Još uvijek odjekuje u nama poziv generalnog ministra koji nam je poručio da se još više zaljubimo u Krista, prionemo uz Njega – jer ukoliko svojim životom ne budemo svjedočili radikalnu opredijeljenost, zaljubljenost i privrženost Kristu bit ćemo jadničci koji lutaju ovim svijetom, a ne radosni glasnici Velikoga Kralja. Uzore imamo, naši slavni i sveti prethodnici svijetle poput svjetionika i pokazuju nam put kojim nam je ići. Svakako veliki uzor u svemu tome je i sveti Maksimilijan koji nam je pokazao kako se može u konkretnim životnim prilikama svjedoči ljubav prema Kristu. On je imao san koji je ostvario jer se usudio živjeti svoje ideale. Svoju ljubav posvjedočio je mučeničkom smrću. Bila je to samo kruna njegovog cjelokupnog života koji je u potpunosti darovao Isusu i Mariji.

Jedan čovjek, jedna ideja, jedan cilj, jedna svrha i jedna velika ljubav – učinili su veliko Božje djelo koje traje i danas i koje svojom snažnom porukom privlači i druge da se ne boje otvoriti svoje srce Kristu i darovati mu se u potpunosti.Galerija

 

{gallery}vijesti/Juniorentreffen_2011{/gallery}

 

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV