VII. Dani otvorenih vrata klerikata

P1012096

U našem klerikatu su održani VII. dani otvorenih vrata klerikata u kojima su sudjelovala četiri mladića.

 

„On im reče: Pođite za mnom! Učinit ću vas ribarima ljudi! Oni smjesta ostaviše mreže i pođoše za njim.“ (Mt 4, 19-20) Mreže svoje ostavili su na obali života i četvorica mladića, sudionici VII. dana otvorenih vrata klerikata, te nam se pridružili u našem zagrebačkom samostanu Svetoga Duha. Mladi, perspektivni i otvoreni za Gospodina proveli su sa svetoduškim fratrima tri dana. Ponajprije klericima i postulantima. Sudionici su bili redom: Vjekoslav Džijan iz Vinkovaca, Josip Jenjić iz Splita, Franjo Škarec iz Bisaga i Tomislav Štrbo, također iz Vinkovaca. Iz svih krajeva Lijepe naše.

U petak, 25. ožujka u 17 sati, započeli smo sa programom. Smještanjem u samostanu mladići su po prvi puta stupili nogom u naš samostan u ovom izdanju. Kao potencijalni kandidati. Raspakiravši se, međusobno su se upoznali, te kratkim uvodom u povijest Reda Male braće konventualaca i provincije dotakli, tek površinski, ljepotu franjevaštva. Uslijedila je molitva Večernje u klerikatskoj kapelici i priprema za sakrament ispovijedi. Kandidati su se zatim uputili u župnu crkvu svetog Antuna Padovanskog gdje se održavalo peto u nizu bdijenja na temu Deset Božjih zapovijedi. Po završetku bdijenja, duhovno okrijepljeni družili su se sa mladima župe te se potom uputili na spavanje.

Subota je svanula u svom uobičajenom proljetnom svjetlu. Dan smo započeli Svetom Misom i molitvom Jutarnje. Nakon doručka uslijedila je proba pjevanja, te nagovor o radu u duhu svetoga Franje koji je vodio fra Josip Blažević, magistar klerika i postulanata. Potom smo prešli i na djelo. Po završetku čišćenja zaputili smo se u blagovaonicu na ručak. Uslijedio je popodnevni odmor. Poslijepodne smo se zajedno uputili u razgledavanje grada Zagreba. Nakon okrepe na Cvjetnom trgu i ugodan prijateljski razgovor, krenuli smo u obilazak. Obišli smo Markov trg i crkvu svetog Marka, kulu Lotršćak i druge znamenitosti Grada. Nakon Večernje i večere svi smo prisustvovali zabavnoj večeri koju su animirali klerici i postulanti, dok su nas glazbeno pratili sjemeništarci. Bilo je naravno i ića i pića. Izmolivši Povečerje, posljednju redovničku molitvu u danu, krenuli smo na spavanje.

Posljednji dan za našu braću, moram priznati i za nas, svanuo je u prilično neobičnom svjetlu. Naime upravo noć prije prešli smo na ljetno računanje vremena, što je uzrokovalo zbunjenost i poneke nesporazume . U svakom slučaju dobro smo se nasmijali. Po završetku Svete Mise koju je predslavio fra Josip Blažević, krenuli smo u zajedničku prostoriju, gdje smo svi sređivali dojmove i zahvaljivali Gospodinu na provedenome vremenu.

Kratkim razmatranjem o duhovnom pozivu i zapisivanjem dojmova završili su i VII dani otvorenih vrata klerikata. U nadi da smo barem malo približili svoju svakodnevicu našoj braći u Kristu, nadamo se da će se pozvani uistinu i odazvati.

“I reče im: ‘Ništa ne uzimajte na put: ni štapa, ni torbe, ni kruha, ni srebra! I da niste imali više od dvije haljine! U koju god kuću uđete, ondje ostanite pa odande dalje pođite. Oni krenuše: obilazili su po selima, navješćivali evanđelje i liječili posvuda'” (Lk 9, 3-6).

 

Ivan LotarGalerija

{gallery}vijesti/Dani_OV{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV