Blagoslovljena prva i jedina kapelica u Hrvatskoj posvećena “Svecu letaču”

P1011891

„Kad se ispovjedimo, izgleda nam da smo opet sjedinjeni s Bogom, da smo sveti, no malo nakon toga vraćamo se opet starim manama. Razlog je tome što smo navezani na grijeh kao što je ptica privezana koncem što ga djeca drže u ruci: kad popuste konac, ptica radosno poleti, no čim ga pritegnu, ona se ponovno nalazi u njihovim rukama. Tako i mi koji put poletimo prema Bogu, ali smo zatim privučeni koncem naših strasti, te se vraćamo prijašnjem životu. Treba dakle prekinuti taj konac ako trajno želimo biti Božji.“ (Sv. Josip Kupertinski)

 

Na Josipovo 19. ožujka 2011. godine, u zagrebačkom Svetoduškom samostanu, uz koncelebraciju desetorice svećenika, a u nazočnosti bogoslova, postulanata i sjemeništaraca, pod svečanom svetom misom u 16 sati, provincijalni ministar franjevaca konventualca fra Ljudevit Maračić blagoslovio je prvu i jedinu kapelicu u Hrvatskoj posvećenu sv. Josipu Kupertinskom (rođenom u talijanskom gradu Copertino 1603. a umro u Osimu 1663.), franjevcu konventualcu, čuvenom po mističnim fenomenima koji su ga pratili čitav život, osobito daru levitacije poradi koje je prozvan i „svetac letač“. Osobito zbog vlastitih poteškoća u učenju svetac je postao omiljeni zagovornik studenata radi čega je baš njemu i posvećena kapelica u kojoj se duhovno formiraju bogoslovi, pripravnici za svećenički poziv.

Nacrt za kapelicu izradila je dipl. inž. arhitekture Višnja Miletić, oltarnu sliku sveca i Čudotvorne medaljice (Bezgrešne) naslikao je akad. slikar prof. Zoran Homen, a križ sv. Damjana ručni je rad rumunjskog ikonografa Tanasescu Bogdana iz Asiza. U vremenu trke za neobičnim fenomenima želja je idejnog začetnika ove kapelice da sv. Josip Kupertinski posluži kao mjerilo autentičnosti svih čuda – da iz Boga ishode i Bogu privode.

(Josip Blažević)

 


Galerija

{gallery}vijesti/Kapelica{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV