4. Nacionalno hodočašće sv. Filomeni

100_6339

Na 4. Nacionalno hodočašće sv. Filomeni okupio se velik broj hodočasnika i štovatelja te mlade svetice u crkvi Marijina Uznesenja u Molvama. Posljednje subote u prvom mjesecu dan je njenog štovanja u župnoj crkvi gdje se čuva njen prekrasni kip. Tog dana u Molve je pristiglo nekoliko autobusa iz sjeverne Hrvatske, šireg zagrebačkog područja (Novi Zagreb, Velika Gorica, sv. Klara) te djela Podravine (Koprivnica, Gola, Virje) osobnim prijevozom.

Vrlo lijepo je bilo vidjeti hodočasnike iz sv. Klare obučene u narodne nošnje, članove tamošnjeg KUD-a. No najveći pljesak za svoj dolazak po prvi put u Molve dobili su članovi Udruge JOB (stotinjak članova) koji su došli na hodočašće sa svoja dva autobusa na čelu sa vlč. Dragutinom Goričancom.

Na početku cjelodnevnog programa domaći župnik fra. Tomislav Glavnik pozdravio je pristigle hodočasnike i predstavio samo svetište. Euharistijsko slavlje predslavio je bivši molvarski župnik a sada gvardijan na sv. Duhu u Zagrebu fra. Ivan Poleto sa suslaviteljem vlč. Dragutinom Goričancem.

Nakon odmora i okrjepe za ručak usljedila je procesija Marijanskom ulicom do zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske gdje je bio predstavljen čudotvorni kip Majke Božje Molvarske.

Povratkom u župnu crkvu nastavljen je hodočasnički program euharistijskim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon adoracije bivši župnik fra. Ivan Poleto upoznaje hodočasnike sa životom sv. Filomene i kako je pronađen kip te mlade djevice i mučenice u Molvama. „Nakon 1965. g. kada je sv. Filomena uklonjena iz kalendara, oltar u kojem se nalazi kip bio je zatvoren i zaboravljen. Tako je ostalo sve do 2005. g. kada sam kao kapelan dovodio djecu u crkvu i govorio im o oltarima, svecima i slikama koje krase crkvu. Slučajno a i malo radi znatiželje otvorili smo oltar. Kada je u župu došao novi župnik fra Martin Dretvić i on se zainteresirao za sveticu te smo zajedno odlučili otvoriti oltar i dati na štovanje vjernicima. Vijest se brzo proširila i došla je do Mirele Madunić predsjednice bratovštine sv. Filomene koja je u odgovoru samnom organizirala veliko nacionalno hodočašće sv. Filomeni u Molve. Bilo je to u subotu 26. siječnja 2008. kada su u Molve pristigli vjernici iz cijele Hrvatske.“

 Od relikvija se u Molvama čuva komadić ostatka iz sarkofaga u kojem se čuva tijelo svetice a koji se danas čuva u njenom svetištu u Mugnanu.

Na samom kraju fra. Ivan Poleto hodočasnike je pomazao uljem sv. Filomene te su hodočasnici imali prigodu dodirnuti i poljubiti relikvijar sa moćima svetice.

Mirela Madunić, Jelica Bikfa i Mirko Aralić primili su prigodne poklone od strane bivšeg molvarskog župnika za svoj angažman u dolascima i dovođenju hodočasnika u Molve svih prijašnjih godina a vlč. Goričanec za svoj prvi dolazak sa svojim članovima.

Cjelodnevno duhovno druženje u svetištu Majke Božje Molvarske ozarilo je srca i okrijepilo sve one koji su došli po vjeru, ufanje i nadu u prekrasnu i velebnu „Podravsku katedralu“ u Molvama.

D. Kokša

 


Galerija

{gallery}vijesti/Molve/3{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV