Otvoren institut za međureligijski dijalog “Hrvatski areopag”

P1016327
U zagrebačkom samostanu Sveti Duh franjevaca konventualaca otvoren je Institut za međureligijski dijalog „Hrvatski Areopag“. Osam godina nakon donošenja odluke Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o njegovom osnivanju i upornim zalaganjem dr. sc. fra Josipa Blaževića Institut se skrasio na četvrtom katu novoizgrađenog zvonika svetišta sv. Antuna Padovanskog odakle se pruža predivan pogled na panoramu zapadnog dijela Zagreba.

Otvorenje je održano 31. listopada 2010. u Samostanu Sveti Duh, a započelo je u tri sata popodne s blagoslovom spomenutih prostorija koji je predvodio fra Ljudevit Maračić provincijalni ministar. Prostorije novog Instituta obuhvaćaju bogatu stručnu knjižnicu koja sadrži literaturu o raznim religijama svijeta, te posebno o novim religioznim pokretima i sektama. Tu je i stalna izložba raznih religijskih predmeta, te uredski pribor potreban radu ove institucije.

Gosti su se nakon blagoslova spustili u samostansku dvoranu sv. Franje, gdje je „Pjesmom stvorova“ u izvedbi franjevaca konventualaca nastavljen program.

Za govornicu je prvo pristupio fra Silvano Bejan generalni delegat franjevaca konventualaca za ekumenizam i međureligijski dijalog koji je sve nazočne pozdravio u ime CEFIDa Centro francescano internazionale per il dialogo (Međunarodni franjevački centar za dijalog) u čijem sklopu djeluje i „Hrvatski Areopag“. Tema njegovog izlaganja je bila: Ekumenski i međureligijski dijalog u tradiciji franjevaca konventualaca.

Potom je o doprinosu budizma širenju mira u svijetu i među religijama govorio shifu Žarko Andričević osnivač budističke „Dharmaloka“ zajednice Zagreb i učitelj Chana u budističkom Centru Zagreb. U svojem izlaganju je istaknuo nenasilje kao prvi princip budizma koji pomaže širenju mira i razvoju međureligijskog dijaloga. Govornik je spomenuo stav Bude koji se nije protivio mnoštvu religija, jer to mnoštvo pokazuje potrebu ljudi da na razne načine izraze svoju religioznost. Jasno je ocrtao dva danas postojeća ekstremna pristupa međureligijskim odnosima: agresivno nametanje vlastite religije kao jedine ispravne i s druge strane još problematičnije izjednačavanje svih religija. Oba ekstrema treba izbjegavati i u ljubavi, koja je drugi princip budizma, pristupati svakom čovjeku.

Rabin židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević progovorio je o židovskom shvaćanju međureligijskog dijaloga. Židovi ne očekuju samo spasenje svojega naroda, već mole i za sve narode svijeta, istaknuo je u svojem izlaganju, a kao primjer je naveo nekadašnje godišnje prinošenje 70 žrtava u Hramu, za isto toliki broj tada poznatih naroda u svijetu. Spomenuo je kako postoje zakoni koji obvezuju sve ljude na svijetu, a kod Židova su oni poznati kao Sedam Zakona za Noine sinove od kojih su, prema biblijskom vjerovanju, poslije općeg potopa nastali svi narodi svijeta.

Njegov govor je bio popraćen nastupom plesne skupine „Or haŠemeš“ Židovske općine Zagreb koja je izvela ples o stvaranju svijeta.

U ime Islamske zajednice u Zagrebu govorio je Mevludin ef. Arslani koji je iznio nekoliko primjera iz Kur’ana časnog kako je Muhamed molio za druge narode i poticao vjernike na poštivanje drugih vjeroispovijesti. Protumačio je i kriva tumačenja nekih ajeta (stihova) Kur’ana časnog koje poneki ekstremisti znaju zloupotrebljavati.

O katoličkom poimanju međureligijskog dijaloga progovorio je mr. sc. Tomislav Kovač profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu spominjući nauk II. Vatikanskog sabora, crkvene dokumente i pape koji su konkretno radili na međureligijskom dijalogu.

Prof. dr. sc. Stipe Tadić sa Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar progovorio je o društvenim uvjetima i genezi zatvorenog religijskog mentalitatea. „Sekularizacija koja je zavladala u društvu 20. st. smatrala je religioznost društvenom pojavom ograničenom samo na neobrazovani sloj građana, što se pokazalo krivim“, ustvrdio je prof. Tadić. Razočaranje prevelikim očekivanjima od uznapredovale tehnike i tehnologije, te sve agresivnije guranje religioznoga iz društvenog života dovelo je do protesta religioznih intelektualnih krugova i tzv. antisekularizacijske pobune koja sve više obilježava naše 21. st.

Psihopatologija sektaškog mentaliteta bila je tema izlaganja prof. dr. sc. Vlade Jukić, ravnatelja psihijatrijske bolnice Vrapče. Ukratko analizirajući mentalitet osoba koje stupaju u sekte spomenuo je narcisoidni tip osobe koji vrlo lako želi stvoriti oko sebe krug osoba koje mu svojom poslušnoću iskazuju štovanje, te labilne osobe koja se lako podređuju drugima i time bez kritičkog osvrta prihvaća tuđe stavove kao vlastite.

U trećem dijelu programa predstavljeni su ciljevi Instituta „Hrvatski Areopag“ za međureligijski dijalog. O tome je progovorio njegov pokretač dr. sc. fra Josip Blažević. „Cilj ovog instituta nije umnažanje međureligijskih susreta, već stvaranje prostora gdje će se znanstvenim pristupom raditi na međureligijskom dijalogu“.

Potom je uslijedilo predstavljanje Zbornika interdisciplinarnog znanstvenog simpozija Crkva i medicina pred izazovima alternativnih iscjeliteljskih tehnika, održanog od 13. do 15. studenoga 2009. godine. O zborniku je progovorila recezentica dr. sc. Maja Peraica, dr. med. i dr. sc. fra Josip Blažević.

Pri završetku svečanoga programa i nakon srdačnih zahvala svim izlagačima i sudionicima u nastanku Zbornika i Instituta fra Josip Blažević je Institut proglasio otvorenim.

Za kraj je trio franjevaca konventualaca zapjevao pjesmu «Slatko je u mom osjetiti srcu» koju je napisao sam sv. Franjo Asiški.

Voditelj cijelog programa je bio g. Domagoj Pejić, a za sve sudionike je u klaustru samostana priređen domjenak.

 

fra Ivan Penava

 


Galerija slika

P1016252P1016263P1016316P1016317P1016339P1016428P1016462P1016471P1016479P1016488P1016491P1016525 

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV