Jesenski susret CEC-a

cec-00-web

Uz sudjelovanje Generalnog ministra, fra Marka Tasca, i Generalnog asistenta CEC-a, fra Miljenka Hontića, pri njemačkome marijanskom svetištu Maria Buchen (četrdesetak kilometara od Wuerzburga), sastali su se predstavnici provincija, kustodija i delegatura Srednje Europe, njih dvanaestak. Prisustvovao je i naš provincijal, fra Ljudevit. Tim svetištem već osam godina upravljaju naši poljski fratri, a prethodno je pripadalo franjevcima kapucinima. Susret je počeo u nedjelju, 17. listopada navečer, a završio je u četvrtak, 21. listopada prije podne.

            Na početku je svaki predstavnik informirao o najnovijem stanju u vlastitoj jurisdikciji. Naš je provincijal posebno istaknuo izdavanje monografije «Veličina malenih», koje je po jedan primjerak dobio svaki sudionik. Od najnovijih zbivanja upoznao je prisutne s namjerom da se potkraj ovog mjeseca u Zagrebu, pri Samostanu Svetog Duha, otvori «Hrvatski areopag», centar za istraživanje i upoznavanje vjerskih pokreta.

Opširno je predstavljen najnoviji dokument Generalne kurije O permanentnoj formaciji. Fra Miljenko je to pregledno i jasno predočio, i sada preostaje da se dokument proširi po svim provincijama i samostanima, kako bi svaki naš fratar bio s njime upoznat. U diskusiji je postavljeno pitanje koji su to kriteriji za kakvoću svakidašnjega života, jer se pred sve nas postavlja izazov svakidašnjosti (quotidianita’). Istaknuto je da se mnogo toga može poboljšati bez žurbe, uz redoviti ritam koji uređuje dnevni red, a samostanski kapitul ne bi smio imati samo pravni karakter, već je to pravo mjesto za trajnu formaciju.

O reviziji Generalnih konstitucija zorno je govorio fra Janez Kurbus, član Središnjeg odbora za obnovu Konstitucija. Učinio je to prezentacijom koju je Generalna kurija pripremila i služi za učinkovitije upoznavanje problema i prepoznavanja onoga što je učinjeno i što još predstoji. Općenito je mišljenje da će obnova biti radikalnija, pa bi posao mogao potrajati još najmanje pet-šest godina, a možda i nešto više. Važno je da svaki pripadnik Reda bude uključen u ovaj mukotrpan, ali prevažan zadatak. (Nadamo se da će isto, možda još malo opširnije, predstaviti i braći na duhovnim vježbama iduće godine.)

            Sudionici su upoznati s okvirnim planom Reda da se idućeg ljeta u Poljskoj obilježi 70. obljetnica smrti sv. Maksimilijana Kolbea, pa bi u tom cilju valjalo animirati i članove Vojske Bezgrešne da sudjeluju u tim proslavama. Detaljniji program bit će razrađen i objavljen pokraj ovog mjeseca. U vezi s time na susretu CEC-a zaključeno je da se dogodine, po Uskrsu, održi tradicionalni susret klerika Srednje Europe, tzv. Junioren-Treffen u Niepokalanowu, od 26. travnja navečer do 30. travnja ujutro.

            Generalni ministar opširno je obrazložio pitanje klerikalnosti našeg Reda. Pokojni papa bio je imenovao posebnu komisiju, ali posao nije završen, pa su generalni ministri sva tri ogranka Prvoga franjevačkog reda pred dvije godine predložili da se za naše obitelji uvede tzv. mješovita kategorija (i klerikalnost i laičnost), ali zasad nema odgovora. Naša konventualska obitelj, ako ne bude drugačijeg pravorijeka ni odstupanja od stanja predviđenoga Kodeksom, sklonija je prihvatiti klerikalnost, jer se time izbjegavaju mnoge neprilike, ali je i dalje otvorena zajedničkom stavu sva tri ogranka.

            Na susretu su razmotreni postojeći Statuti CEC-a, pa su unijete i odobrene neke promjene. Na kraju je odlučeno da Hrvatska provincija sv. Jeronima bude domaćin idućega susreta, koji bi se trebao održati pri samostanu sv. Frane u Splitu, od 6. lipnja navečer do 10. lipnja ujutro. (Po mogućnosti trebalo bi predvidjeti i posjet samostanu sv, Jere u Visu.)

            Pri kraju rada sudionici susreta pošli su u euharistijsko svetište Walltuern, kojim već tri godine upravljaju poljska braća Gdanjske provincije. Tu je velika bazilika posvećena Krvi Kristovoj, koja se štuje od sredine 14. stoljeća. Služena je misa koju je o. General služio na latinskom, vrlo svečano (i s mnogo tamjana).

 


Galerija

cec-02-webcec-03-webcec-04-web

cec-05-webcec-06-web

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV