Đakonsko ređenje fra Zlatka

redenje

U nazočnosti dvadesetak braće svećenika, pomoćni đakovačko – osječki biskup mons. Đuro Hranić, u subotu, 23. listopada navečer u zagrebačkom svetištu sv. Antuna, zaredio je za đakona našega dosadašnjega rimskog bogoslova fra Zlatka Vlaheka.

Fra Zlatko Vlahek rođen je 29.7.1985. u Ivancu, u sjemenište franjevaca konventualaca primljen je 9. 9.2000. diplomirao je na papinskom sveučilištu svetoga Bonaventure „Seraphicum“ u Rimu u lipnju 2010. godine. Svečane zavjete u Hrvatskoj provinciji svetoga Jeronima franjevaca konventualaca položio je 4.10.2010.  godine.

Na ređenju je bila prilično brojna delegacija Međunarodnoga kolegija «Seraphicum», kao i nešto vjernika iz fra Zlatkove rodne župe u Ivancu, na čelu s župnikom vlč. Zoranom Gložinićem.

U crkvi su obredi tekli dostojanstveno i jednostavno, što je u istom stilu popratio zbor «Tomislav Talan» izvedbom koralne Anđeoske mise. Na početku misnih obreda fra Ivan Poleto, gvardijan zagrebačkoga samostana Svetog Duha, pozdravio je sve prisutne, posebno kandidata za ređenje i biskupa Hranića. Biskup zareditelj, kojega s ređenikom, uz osobno prijateljstvo povezuje i zajedničko ivanečko podrijetlo, u prigodnoj je homiliji istaknuo važnost đakonskog ređenja i povezao ga s evanđeoskim odlomkom o farizeju i cariniku.

Nakon ređenja, braća i gosti nastavili su proslavu u samostanskoj blagovaonici. Pod večerom je fra Ljudevit u ime Provincije zahvalio i čestitao novoređeniku, poželjevši mu, prema uvodnoj molitvi ređenja, da u djelovanju bude zauzet, u molitvi postojan, u služenju ustrajan. U ime klerika lijepu i sadržajnu čestitku uputio je fra Željko Klarić, koji bi prema  ljudskom planu, a nadamo se i prema Božjoj promisli, trebao biti zaređen za đakona iduće godine.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV