Susret slovenskih i hrvatskih bogoslova

1
Bled
9.10.2010.

 

Tradicionalno druženje ili srečanje, hrvatskih i slovenskih bogoslova i postulanata održano je u subotu, 9. listopada na Bledu u Republici Sloveniji. Susretu su se odazvali svi bogoslovi i postulanti predvođeni našim magistrima, fra Josipom i fra Danilom. Susretu je bio nazočan i slovenski provincijal fra Milan koji je predslavio svetu misu, a s naše strane prisustvovao je i fra Ivan Poleto.

Susret smo započeli okupljanjem u slovenskom klerikatu u Sostru pored Ljubljane. Nakon toga uputili smo se na Bledsko jezero, jedinstven spoj prirodne ljepote i arhitekture u kojemu smo istinski uživali. Imali smo priliku provozati se, bolje je reći proveslati, do malog otočića u središtu Bledskog jezera na kojem se nalazi prelijepa crkva, posvećena Marijinom uznesenju na nebo. Otočić je bogat kulturno-povijesnom baštinom koja seže u rimsko doba. Velika turistička atrakcija kojoj nismo ni mi odoljeli jest Zvono želja samo smo mi tom prigodom pozdravili našu nebesku majku. Iskustvo dvadeset minutnog veslanja tamo i nazad, ipak je kod nekih sudionika ostavilo traga, srećom pa je nakon toga bio upriličen ručak u obližnjem restoranu, imali smo priliku uživati u tradicionalnim slovenskim specijalitetima.

Pri povratku s Bleda, posjetili smo pčelarski muzej u Radovljici, gdje smo se mogli upoznati sa cijelim proizvodnim procesom nastanka meda. Kao i sa poviješću pčelarstva u tome kraju. Zanimljivo je da je iz toga mjesta i jedan od slovenskih bogoslova. Najviše interesa privukla je kapelica svete Edith Stein, suzaštitnice Europe koju su napravili u obližnjem bunkeru, povezavši tako mjesto smrti svetice i ostatke jednog drugog totalitarnog režima u kojem je živjela i Slovenija.

Susret smo završili u Sostru okupljeni oko bratskog stola u ugodnom razgovoru, planirajući naš slijedeći susret.

Ne znam koliko dugo traju ovakvi susreti i koliko dugo se održavaju, ali imaju svoju budućnost koju ćemo mi mlađi naraštaji vrlo rado nastaviti.

 

fra Vladimir Vidović

 


Galerija slika

2345678910111213 

 

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV