Početak novicijata

P9170120
Na blagdan Rana našeg svetog oca Franje, 17. rujna 2010. godine, dvojica kandidata naše Provincije fra Milan Gelo i fra Josip Ivanović, obukla su sveto redovničko odijelo i započela svoj novicijat zajedno s još 13-oricom mladića iz raznih talijanskih provincija i dvojicom slovenskih kandidata.

Obred redovničkog zavjetovanja započeo je svečanom Večernjom u Donjoj bazilici sv. Franje u 19 sati, potom se nastavio na grobu svetoga Franje u obredu preminuća. Zaista je znakovito da su braća primila redovničko odijelo i započela svoj novicijat u obredu preminuća sv. Franje, označivši zapravo u tome trenutku i simboličan prekid svoga dosadašnjeg načina života i početak jednoga drugog i drugačijeg života, života s Kristom.

Obredu je bilo nazočno jako puno braće, preko 120 njih, delegaciju naše provincije predvodio je fra Zdravko Tuba, magister novaka, koji je zajedno s fra Vladimirom Vidovićem doputovao iz Hrvatske kako bi nazočili ovoj svečanosti i bili uz naše novake. Iz Rima se pridružio i fra Miljenko Hontić, generalni definitor Reda.

Kandidate je u ime provincijala i generala primio kustos Asiške kustodije i Svetog samostana Giuseppe PIEMONTESE, u nadahnutom nagovoru ohrabrio je kandidate na njihovu putu, zapitavši ih što traže i zbog čega su došli. Pritom im je rekao da  odgovore na ova pitanja traže svaki dan kako bi što vjernije nasljedovali Krista po primjeru svetoga Franje.

Obred redovničkog oblačenja, kako i propisuju naše Konstitucije bio je jako jednostavan, ali istovremeno i svečan. Tome je zasigurno pridonijela i činjenica da su ovi mladići svoj novi život započeli upravo na izvoru. Tamo odakle je sve počelo. Kleknuvši pred grob sv. Franje, zatražili su dozvolu da započnu svoju godinu kušnje, da započnu svoj novicijat. Bilo je zaista dirljivo promatrati taj njihov čin. Nakon što su dobili dozvolu za početak novicijata, njihov magister fra Alfredo blagoslovio je redovnička odijela i kandidati su obukli svoje habite. Od sada su mala braća konventualci.

Naši novaci fra Josip i fra Milan, osjećaju se jako radosno, sretno i zadovoljno. Zrače oduševljenjem i vedrinom i ako je suditi po njihovim prvim redovničkim koracima, nema straha ni bojazni.

 

            Zahvaljujemo fra Vladimiru na ovome sadržajnom prikazu i našu braću novake preporučamo u pažnju i molitve cijele provincijske zajednice. Ako netko od naše braće hoće i može, preporučivo je da tijekom godine novicijata nakratko posjete Asiz i dadnu podršku našoj dvojici novaka. Slovenska provincija odlučila je ove godine, kada su u Asizu i dva njihova novaka, da po jedan mjesec u Asiškom samostanu proboravi jedan član Slovenske provincije, na vlastitu duhovnu izgradnju i pobudu novicijatskoj zajednici. Ako netko od braće naše Provincije može i  želi dio svojeg vremena izdvojiti  i provesti u Asiškom samostanu, posebno ove godine kada su tamo i naši novaci, provincijalni ministar će spremno i rado udijeliti pristanak i blagoslov.

 


Galerija slika

 

P9170029P9170067P9170080P9170140P9170151P9170145

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV