Monografija o našoj Provinciji

Velicina-malenih

U izdanju Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, a  u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti u Zagrebu, ovih dana objavljena je velika monografija „Veličina malenih“, s podnaslovom: Povijest i kulturna baština Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. U izradi ovoga velikog djela (330 stranica, četverobojni tisak na kunstrucku) sudjelovali su: Jasenka Gudelj, Tomislav Premerl, Ennio Stipčević,  Radoslav Tomić, Milan Pelc, Nikola Roščić i Ljudevit Maračić. Povijesni prikaz Provincije, u sklopu monografije na 110 stranica, napisao je o. Nikola Roščić, i to je dosad prvi cjeloviti pokušaj predstavljanja naše povijesti u tiskanom obliku. O. Ljudevit Maračić na tridesetak stranica predstavlja knjižnice i arhive Provincije, prof. Ennio Stičević piše o bogatoj glazbenoj djelatnosti naših fratara, dok se najveći dio monografije bavi povijesnim prikazom i kulturno-umjetničkom baštinom naših postojećih samostana. U obradi umjetničkog blaga svakoga pojedinog samostana sudjeluju stručnjaci iz područja likovnih i arhitektonskih umjetnosti. Oko dvjesta originalnih fotografija (Milan Drmić) ukrašuju ovo djelo.

Monografija naše Provincije  bit će svečano predstavljena uoči Dana Provincije, u utorak, 29. rujna podvečer, a program će biti obogaćen kratkom koncertnom izvedbom nekih Lukačićevih moteta.

Distribucija monografije uslijedit će tek sredinom rujna, pa molimo braću da budu strpljiva. Svatko će od članova Provincije dobiti na dar jedan primjerak, a samostani i više komada, kako bi mogli obradovati prijatelje i dobrotvore. Inače, prodajna cijena monografije iznosi: 350 kuna.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV