Blagdan Velike Gospe u Molvama

100_5842

 

Kao i svake godine tako i ove molvarci su se na svečan način pripremali za blagdan Velike Gospe ujedno i najveće proštenje u godini. Trodnevnicu u duhovnom ozračju predvodio je domaći sin fra Miljenko Hontić generalni definitor Reda franjevaca konventualaca u Rimu. U subotu navečer pokraj kapelice Majke Božje Molvarske vrlo lijepo bilo je vidjeti procesiju sa upaljenim svijećama.

Na sam blagdan već od ranog jutra i prve mise počeli su pristizati hodočasnici iz okolnih župa (Virje, Novo Virje, Đurđevac, Gola…) i šire u najveće Marijansko svetište i proštenište u Podravini. Euharistijsko slavlje kod kapelice također je predvodio domaći sin fra Zdravko Tuba, gvardijan na Cresu. Nakon sv. mise Marijanskom ulicom u procesiji čudotvorni kip Majke Božje Molvarske prenešen je u župnu crkvu Marijina Uznesenja gdje je središnje euharistijsko slavlje predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak uz asistenciju fra Miljenka Hontića, virovskog dekanata preč. Josipa Brglesa, bivšeg molvarskog župnika fra Ivana Poleta i sadašnjeg fra Tomislava Glavnika koji je ujedno zaželio dobrodošlicu varaždinskom biskupu.

„Podravska katedrala“ bila je pretijesna da primi sve vjernike hodočasnike pa su ostali bili smješteni oko crkve. Tog dana sigurno je u Molvama bilo nekoliko tisuća duša, koje su došle u ovo poznato podravsko svetište i proštenište na molitvu tražeći utjehu i zagovor Majke Božje Molvarske.

Biskup se u svojoj propvijedi zadržao na tumačenju značenja dogme o Marijinom Uznesenju na nebo, što ju je proglasio papa Pio XII. Vjernike je potaknuo na razmišljanje o posluhu Crkvenom Učiteljstvu naglasivši da su vjernici pozvani prihvatiti crkveni nauk u pogledu vjere i morala, dok smo svi svjesni da je crkva grešna u djelu koji se tiče ljudi. „Crkva je i sveta jer je utemeljena od Isusa Krista i on ju čini svetom. I mi danas pozorno slušamo što nas crkva poučava. Bez obzira što za nju pričaju da je stara, konzervativna, da pripada u prošla vremena. Ma istina je da crkva putuje kroz vrijeme. Ponekad kad nam je teško i kad bismo htjeli crkveno naučiteljstvo i korigirati i prilagoditi da bismo išli lakšim putem. Taj poziv je kao i kod Marije kada je rekla:

 „Evo službenice Gospodnje neka mi bude po Tvojoj riječi“ No poziv na svetost nije lakši put. Pozvani smo da se na takav način odazovemo na Božji poziv. Neka nas blagdan koji stoji kao znak nade, ohrabri i potiče u našem svakidašnjem životu“ bile su završne biskupove riječi u njegovoj homiliji.

Nakon sv. mise veliki broj hodočasnika uputio se u obilazak oltara na kojem se nalazi čudotvorni kip.

U tom vjerničkom mnoštvu bilo je lijepo vidjeti osim gostiju i domaće sinove i kćeri koji su se odazvali Božjem pozivu. U „oazi duhovnih zvanja“ na odmoru i uz razne svoje obveze našli su se braća Hontić; fra Miljenko i sestra Doroteja, milosrdnica. Braća Lončar; fra Stjepan koji je došao iz Amerike i sestra, Zrinka milosrdnica. Te fra Zdravko Tuba.

 

D. Kokša

 


Galerija slika

 

 

100_5830100_5867100_5896100_5901100_5907 

 

 

 

 

 

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV