Knjiga o. Stanka Mijića najprodavanije izdanje “Glasa Koncila”

Mijic

Kako predstavlja “Zoom” internetskih stranica katoličkog tjednika “Glasa Koncila” (2. kolovoza ove godine), knjiga našeg subrata fra Stanka trenutno zauzima prvom mjesto među najprodavanijim naslovima ove izdavačke kuće. Knjiga je objavljena tek pred mjesec dana. Čestitamo našem fra Stanku i iskreno se radujemo…

 

Knjiga nedjeljnih i blagdanskih propovijedi poznatog propovjednika i voditelja duhovnih vježba franjevca konventualca Stanka Duje Mijića, objavljena prigodom završetka Svećeničke godine i svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla.

Knjiga na 988 stranica sadrži 272 propovijedi za čitanja svih triju liturgijskih godina (A, B, C) te propovijedi o slavljima blagdana posvećenih Gospodinu, Mariji te najpoznatijim svecima i blaženicima. Najnovija Mijićeva knjiga jedinstvena je kako po opsegu stranica, tako i po tome što su u jednoj ediciji skupljene i obavljene sve nedjeljne i blagdanske propovijedi.

Obraćajući se u predgovoru najprije svećenicima, fra Stanko podsjeća da je papa Benedikt XVI. proglasio godinu svećenika prigodom 150. obljetnice smrti arškog župnika Ivana Marija Vianneya, zaštitnika svećenika, “prepoznatljivog po srcu i ljubavi” te je time istaknuto da Bog stanuje i djeluje kroz srce: “Što više daruješ, Bog u srcu zauzima sve veći prostor. Dakle, darivaj što si primio da sam sebe ne ugroziš!”.

Svaki predložak ima četiri bitne točke: uvod u misno slavlje, naglasak teme na temelju prvoga čitanja, tumačenje evanđeoske poruke na temelju Kristove besjede te zaključak s trećim čitanjem iz kojeg proizlazi poruka i pouka svagdašnjeg života. Povezavši sva tri čitanja u jedinstvenu poruku, autor nudi misli i poticaje za propovijedi na način da se mogu čitati i o njima meditirati zasebno i cjelovito. U svim se točkama uočava konkretiziranje misli i poruka iz svagdašnjice za svakodnevni život nadahnut Božjom riječju. Misli o slavljima blagdana posvećenih Gospodinu, Mariji te najpoznatijim svecima i blaženicima dobro će doći svakomu da ukratko upozna bit blagdana ili svetački život i poruku Božjemu narodu za sadašnje vrijeme.

Kako je istaknuto u poruci Božjem narodu nakon XII. općeg redovitog zasjedanja Biskupske sinode u Rimu, “vrhunac propovijedanja jest homilija, koja je i danas za mnoge kršćane glavni trenutak susreta s Božjom riječju”, a svećenik koji bi se u homiliji “trebao preobraziti u proroka” ne samo da “naviješta silna Božja djela, nego ih je također dužan aktualizirati u vremenu i trenucima u kojima žive slušatelji te u njihovu srcu potaknuti pitanje obraćenja i životne zauzetosti: ‘Što nam je činiti?'” Mijićeva knjiga u tom je kontekstu itekako dobrodošla za sve one kojima riječ Božja nudi orijentir u suvremenom životu.

 

O AUTORU

Fra Stanko Duje Mijić rođen je 1. siječnja 1940. godine u Karakašici. Za svećenika je zaređen 22. kolovoza 1965. godine. Kao svećenik i redovnik, franjevac konventualac, obavljao je različite službe: župnika, gvardijana, odgojitelja. Poznat je kao voditelj pučkih misija, propovjednik i voditelj duhovnih vježbi svećenicima i časnim sestrama. Dugogodišnji je suradnik Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga, a iz te suradnje nastala su i neka njegova djela koja su kasnije objavljena pod naslovima Istinom do čovjeka – Kristoterapija, i Hrvatska do pakla i natrag. Njegova treća knjiga Exempla trahunt – Primjeri privlače plod je njegovih dugogodišnjih i brojnih duhovnih razgovora s osobama u potrebi, što ih je imao kao svećenik.

Bistra uma i duha, a nadasve čista srca kao duhovnik mnogih, poput svjetionika u magli, obasjava smjer evanđelja – smjer srca. Naviještajući Riječ Božju uči kako uravnoteženo živjeti svoju “horizontalu” i “vertikalu” te kako u životu pronaći Boga. U njegovoj franjevačkoj poniznosti zrcali se obilje ljudske i Božje dobrote i ljubavi, kako prema puku tako i prema braći svećenicima, kojima on svakodnevno svjedoči svoje poslanje.

(Tekst prenosimo iz “Glasa Koncila“, internetsko izdanje)

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV