Proslavljen blagdan sv. Antuna u Vinkovcima

Miskic

Blagdan sv. Antuna Padovanskoga svečano je proslavljen u crkvi i samostanu sv. Antuna u Vinkovcima, u nedjelju 13. lipnja 2010. Vrijeme je bilo idealno, bez velike vrućine i bez kiše. A vjernika, štovatelja sv. Antuna, bilo je jako mnogo cijelog dana u crkvi, crkvenom dvorištu i susjednom parku, posebno na jutarnjim misama i navečer. O Bože, koliko samo obilazaka oko kipa sv. Antuna, koliko obavljenih zavjeta za uslišane ili prosidbene molitve! Koliko pomirenja s Bogom u sakramentu sv. ispovijedi! Koliko svetih pričesti! Koliko naručenih misa! Koliko molitava i vapaja dobrom Bogu i sv. Antunu Padovanskomu!

Proslavi blagdana sv. Antuna prethodila je pobožnost 13 utoraka, koja je počela 16. ožujka a završila 8. lipnja. Ovu pobožnost predvodili su redovnici samostana sv. Antuna (fra Ilija, fra Mijo i fra Augustin), te preč. Tadija Pranjić, župnik i dekan, i fra Pero Kelava. Trodnevnicu pred blagdan sv. Antuna vodili su franjevci iz Bosanske Posavine: fra Marijan Oršolić, župni vikar u Domaljevcu, Fra Anto Zrakić, župnik u Tramošnici Gornjoj, i fra Jozo Puškarić, župnik u Tramošnici Donjoj.

Na blagdan sv. Antuna sv. mise su se redale u: 5 sati – fra Mijo Jozanović; 6 sati – fra Augustin Kordić; 7 sati – vlč. Ivan Blaževac, kapelan župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima; 8 sati – o. Ilija Sudar, župnik župe sv. Vinka Pallottija, pjevao zbor te župe; 9 sati – fra Alfons Janeš, sužupnik župe Bezgrješnog Srca Marijina u Vinkovcima, pjevao zbor te župe; 10,30 sati – preč. Tadija Pranjić, župnik župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima i dekan, pjevao zbor te župe;  12 sati – fra Ilija Miškić – gvardijan samostana sv. Antuna u Vinkovcima; 16 sati – vlč. Robert Farkaš – župnik župe Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima, pjevao zbor te župe; 19 sati – dr. Đuro Hranić, pomoćni biskup Đakovačko-Osječke nadbiskupije, pjevao zbor crkve sv. Antuna. Blagoslov djece i ljiljana obavio je poslije mise u 12 sati i u 18 sati vlč. Ivan Blaževac.

Svi svećenici koji su slavili sv. misu na blagdan sv. Antuna imali su na sebi novu misnicu s likom sv. Antuna (sprijeda) i s franjevačkom grbom (otraga). Ova lijepo izvezena misnica sv. Antuna izrađena je u Trevizu, u Italiji. Stigla je na vrijeme u Vinkovce, iako u posljednji čas. Misnica sv. Antuna izrađena je darovima vjernika, štovatelja sv. Antuna; a za njenu izradu najzaslužniji je fra Ilija Miškić, gvardijan, koji je misnicu naručio.

 

(A. K.)

 


Galerija

Vinkovci2Vinkovci3Vinkovci4Vinkovci5

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV