U Rimu zaključena Svećenička godina

svecenicka_godina

 

«Ne može završiti poziv koji smo primili»

(papa Benedikt XVI. svećenicima)

 

U Rimu je danas (11. lipnja) svečanim mislim slavljem zaključena svećenička godina. „Vjernost Krista, vjernost svećenika“, geslo koje je pratilo cijelu godinu, je ovom proslavom došlo do svoga vrhunca, ali ne i kraja, jer kako je rekao Sveti Otac: „…ovo je samo kraj kronološke godine, svećenička godina ne prestaje jer ne može završiti poziv koji smo primili.“

Na toj svečanosti su bili prisutni svi svećenici naše Provincije koji djeluju i studiraju u Rimu, kao i dvojica bogoslova.

Prilikom svečanog zatvaranja svećeničke godine u Rim je došao veliki broj svećenika sa svih starana svijeta, prema informacijama koje je objavila Kongregacija za kler bilo je prisutno oko 15.000 svećenika iz 72 države. Svečano misno slavlje koje je predvodio sam Sveti Otac na trgu sv. Petra ovo je do sada najveća koncelebracija sa tako velikim brojem svećenika.

Trodnevni program je počeo u nekoliko glavnih crkava u Rimu i u Auli Pavla VI. Naglasak na svim susretima je bio duhovno promišljanje o pozivu i poslanju svećenika. Osim što je sveti Župnik Arški stavljen kao uzor svećenika, Sveti Otac je u svojoj propovijedi govorio i o Blaženoj Djevici Mariji kao najsvjetlijem uzoru naše vjere, ljubavi i života.

Na prvom susretu u srijedu, kardinal Joachim Meisner, nadbiskup Koelna, je govorio o važnosti da Crkva u današnjem svijetu postane više privlačna, ali ne mjenjajući nju nego mjenjajući vlatito srce. Drugi naglasak koji je prepoznao kardinal Meisner je važnost sakramenta ispovijedi, kao znak u kojem se propoznaje bit svećenika. Nadbiskup je rekao: „Ondje gdje svećenik nije više ispovijednik postaje socijalno vjerski djelatnik i ulazi u krizu identiteta.“ Gotovo u isto vrijeme u auli Pavla VI. u prisutnosti kardinala Bertonea bio je drugi susret na kojem su neki svećenici iznosili vlastita svjedočanstva o tome „kako biti svećenik danas“. Zaključeno je da je između ostaloga da je “…potrebno krenuti u duhovni preporod hrabro slijedeći put obraćenja, te pronaći nove puteve svjedočenja mladima ljepotu poziva i bogatstvo susreta sa Isusom Kristom u zajedništvu sa svetom Crkvom.“

Na završetku kardinal Hummes, prefekt kongregacije za kler, u svojoj propovijedi je istaknuo da svaki svećenik mora odgovoriti na poslanje povjereno im od Gospodina.

Vjerovatno najljepši i najdirljiviji događaj sva ova tri dana je trenutak kada je sv Otac stupio pred prepun trg svećenika sa svih staran svijeta. Čulo se glasno i dugotrajno skandiranje Papinog imena koji je bio ganut do suza. Bio je to jako lijepi i simbolični znak potpore Svetom Ocu za sve što je činio, što čini i što će u buduće činiti za Crkvu. Bio je ovo susret na kojem su svećenici i biskupi iskazali svoju solidarnost, podršku i vjernost te bezuvjetno zajedništvo sa Svetim Ocem i unatoč brojnim napadajima koji su upućeni u zadnje vrijeme.

Zapravo ova tri dana nisu bila samo završetak nego jedan novi početak, u kojem svatko ponaosob želi biti pozoran na ono što mu Duh Sveti ima reći.

 

Iz Rima (Vatikana): fra Željko Klarić

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV