Predavanje autora knjige “Alternativna medicina”

2_IMG_2498

 

Zagreb, 10. lipnja 2010.

 

Na prvi dan trodnevnice pred blagdan Antunova, 10. lipnja 2010., u Dvorani sv. Franje u Zagrebu održano je predstavljanje knjige “Alternativna medicina – kritički vodič kroz nekonvencionalne načine liječenja” talijanskoga autora dr. Giorgia Dobrille. Riječ je o prvoj knjizi na hrvatskome jeziku koja kritički analizira najpopularnije oblike alternativne medicine, a služi se znanstvenim metodama i procjenama. Autor je rođen u Trstu 1935 godine, a studj medicine je završio na poznatom padovanskom Sveučilištu. Docent je patologije, specijalne medicine i kliničke metodologije. U svojoj angažiranoj službi doktora, liječnika, predavača ima golemo iskustvo i u proučavanju alternativnih pavaca medicine, ili nekonvencionalnoga načina liječenja. Kao znanstvenik objavio je do sada 318 znanstvenih radova, većim dijelom u međunarodnim znanstvenim časopisima. Član je brojnih udruga i sudionik raznih stručnih susreta i kongresa. Traženi je gost predavač na brojnim skupovima u Italiji i inozemstvu. Imao je predavanja u dvadesetak zemalja svijeta. Napisao je nekoliko knjiga, od kojih je hrvatski izdavač Veritas, priredio i tiskao knjigu «Alternativna medicina – kritički vodič kroz nekonvencionalne načine liječenja».

Uvodni prikaz ove teme i razloge pripreme za tisak ove knjige imao je fra Josip Blažević. Uslijedilo je predavanje dr. Dobrile na temu: «Razmišljanje bez predrasuda o komplementarnoj alternativnoj medicini» nakon čega je slijedila diskusija. Dr. Dobrilla obrazlaže potpuni izostanak znanstvene metodologije u većini pravaca tzv. alternativnog načina liječenja što ovu čine neprihvatljivom, često i vrlo opasnom po život. Iznosi brojne dokaze i primjere, ponajprije neučinkovitosti, ili eventualne učinkovitosti u smislu placebo-efekta.

Predavanje su sa zanimanjem pratili brojni vjernici, liječnici, ali i tzv. liječnici alternativne medicine što je na kraju dalo posebnu dinamiku u diskusiji.

 


Galerija

3_IMG_25034_IMG_25055_p61046076_P61045607_IMG_2506

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV