V. Dani otvorenih vrata klerikata u samostanu Svetoga Duha u Zagrebu

P1014376

U samostanu Svetoga Duha, dana 14. svibnja održani su V. dani otvorenih vrata klerikata. Okupilo se 14 mladića iz svih krajeva Lijepe naše. Okupljene je, prvog dana susreta, pozdravio fra Josip Blažević, magister klerika i postulanata i organizator ovoga susreta. Fra Vladimir Vidović upoznao je sudionike s Redom, životom i djelovanjem franjevaca konventualaca u svijetu i Hrvatskoj.

Nakon večere, mladići su posjetili prostorije časopisa Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, gdje ih je fra Ivan Bradarić, glavni urednik, upoznao s Domom sv. Antuna. Na jednostavan način mladićima je predstavio fra Maksimilijana Kolbea, fra Placida Cortesea i fra Ivona Ćuka (Yves Ivonides), osnivača i prvoga urednika Glasnika sv. Antuna. Potom je govorio o svome pozivu i dolasku u samostan. Dan je završio klanjanjem pred Presvetim Oltarskim sakramentom i Povečerjem, koje je vodio fra Marko Jurić, a glazbeno animirao Milan Gelo.

Jutarnju svetu misu na latinskom jeziku predslavio je fra Ljudevit Maračić, provincijal, u koncelebraciji s fra Josipom Blaževićem i fra Ivanom Bradarićem, magistrom sjemeništaraca.

O radu i potrebi manualnog rada u samostanu govorio je fra Josip Blažević, a potom su mladići s klericima i postulantima čistili prostorije klerikata. Uslijedilo je predavanje fra Marija Šagolja Sveti Ivan Marija Vianney i Josipa Ivanovića Duhovni poziv promatran kroz Mojsija. Po završetku predavanja okupljeni su imali priliku za sakrament pokore i pomirenja. Poslijepodne bilo je predviđeno za druženje i razgovor, te upoznavanje s osobom sv. Franje Asiškoga preko Zeffirelijeva filma Brat Sunce i sestra Mjesec. Dan je završio zabavno-rekreativnim programom – pantomimom i karaokama. Izvođači su bili svi prisutni. Petorica najboljih osvojili su tjedan dana ljetovanja na Cresu.

Nedjelja je započela Jutarnjom i svetom misom u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga koju je predslavio fra Josip Blažević. Završno predavanje održao je fra Josip Petonjić na temu Marija u Franjinu životu. Uslijedili su dojmovi i završna riječ fra Josipa Blaževića. Susret je završio ručkom u samostanskoj blagovaonici.

 

Piše: Josip Ivanović


Galerija

P1014305P1014307P1014355P1014376P1014381P1014504P1014529P1014648

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV