Mladi iz Hrvatske na «Hodu sv. Antuna» od Camposampiera do Svečeve bazilike u Padovi

hod_07_thumb

Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga je i ove godine organizirao hodočašće za mlade u Padovu koji ima svoju posebnost u pješačenju od mjesta Camposampiero do Svečeve bazilike u Padovi (cc. 25 km).

Ovogodišnji “Hod sv. Antuna” održan je 29. i 30. svibnja i na njemu je, uz skoro tisuću mladih iz Italije, sudjelovalo i 50-ak mladih iz Hrvatske. Mladi hrvatski hodočasnici krenuli su iz Zagreba u poslijepodnevnim satima i u Camposampiero stigli oko 22:15 sati kada je u crkvi već bilo u tijeku klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom. Nakon molitve i završnoga blagoslova, u 23.00 sata formirana je procesija s križem i svijećama. Tijekom pješačenja hodočasnici su stajali na postajama koje čuvaju uspomenu na život sv. Antuna, gdje je također bila prigoda za zajedničku molitvu i kraći odmor. Cijelim putem hodočasnici su radosna srca pjevali, molili i samim hodom slavili Boga.
Ujutro u 6.15 sati procesija je došla do padovanskog predgrađa Arcella, mjesto gdje je sv. Antun umro 13. lipnja 1231. godine. Ondje su domaćini ponudili doručak, a hodočasnici su se odmorili. Dolaskom pred baziliku Sv. Antuna hod je službeno završen.

Ispred bazilike nazočne mlade hodočasnike srdačno je pozdravio rektor papinske bazilike Sv. Antuna fra Enzo Poiana i hodočasnicima su podijeljena “Priznanja” o uspješno izvršenom hodočašću. Svečanu misu u prepunoj bazilici Svetoga Antuna u 10 sati predslavio je fra Giovanni Voltan, vikar Padovanske provincije, a koncelebrirao je i voditelj hrvatske grupe i urednik Veritasa, fra Ivan Bradarić. Hrvati su sudjelovali u euharistijskom slavlju čitanjem i molitvama na hrvatskom jeziku. Nakon mise hodočasnici su imali priliku za osobnu molitvu, te razgledavanje grada i odmor.

Važno je spomenuti i to da tijekom cijeloga «Puta» nije pala niti jedna kap kiše, makar je sve do Padove, a drugi dan i od Padove neprestano padala kiša.

Mladi iz Hrvatske su u ranim poslijepodnevnim satima posjetili svetište svetoga Leopolda Bogdana Mandića, te nakon molitve krenuli prema domovini. Hod putovima sv. Antuna bio je prilika da se mladi međusobno upoznaju i zbliže. Svakoj osobi koja je hodočastila to je novo duhovno iskustvo koje joj pomaže izgraditi se u boljeg, svjesnijeg i odgovornijeg kršćanina i Kristova poslanika u svijetu u kojem živimo, po uzoru na sv. Antuna.

Više informacija o samom hodu, mogu se naći na web stranici http://www.ilcamminodisantantonio.it/

 


Video

TeleNuovo-Padova

Il Cammino S. Antonio 2010.

 

30. svibnja 2010.

Vijest o hodočašću mladih “Hod sv. Antuna”

od Camposampiera do Svečeve bazilike u Padovi

na kojemu su sudjelovali i mladi iz Hrvatske.

 

{flv}cammino_antonio{/flv}

 


Galerija

hod_00hod_01hod_02hod_03hod_04hod_05hod_06hod_07hod_09

 

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV