Susret Centra za duhovna zvanja

U ponedjeljak 3. prosinca 2018. u 13.30 sati na zagrebačkom Svetom Duhu, u samostanu Svetoga Duha, održan je susret braće u organizaciji Centra za duhovna zvanja. Teme ovog susreta bile su: franjevačke pučke misije, održavanje duhovnih vježbi za braću od 2020.god. te duhovna zvanja.

Susret je započeo molitvom za duhovna zvanja i uvodnim pozdravom oca Provincijala.

Na temu rada s djecom i mladima u svrhu promocije duhovnih zvanja odlučeno je kako će termin održavanja Duhovnih vježbi za ministrante (isključivo sedmi, osmi razred osnovne škole i prvi razred srednje škole) biti od 8. do 10. siječnja 2019. Duhovne vježbe vodit će fra Stjepan Brčina i fra Josip Ivanović. U svrhu toga bit će izrađeni plakati.

Nadalje provincijski susret ministranata održat će se 25. svibnja 2019. godine u Molvama. Rad s ministrantima nastavio bi se i preko ljeta te bi se jedan od tjedana, koje je rezervirao Centar za duhovna zvanja, posvetio radu s ministrantima.

U radu s krizmanicima, na razini Provincije, predloženo je da se za pojedine grupe krizmanika održi duhovna obnova u svrhu promocije duhovnih zvanja. Također je istaknuta važnost kontinuiranog rada sa srednjoškolcima i zato je u tu svrhu predložena ideja da se na razini Provincije skupe podatci o krizmanicima, kojima bi bio posvećen jedan od tjedana u creskom ljetnom kampu. Braća koja će biti uključena u ljetne kampove su: fra Stjepan Brčina, fra Josip Blažević, fra Josip Petonjić, fra Ivan M. Lotar, bogoslovi te ostala braća po dogovoru.

Provincijalni ministar pozvao je Nacionalnog duhovnog asistenta FRAMA – e, fra Filipa Pušića, da potakne bratstva u osnivanju te da apelira na osnivanje novih mjesnih bratstva. Također je pozvao braću na rad s mladima i studentima.

Istaknuta je važnost zajedničke bratske suradnje i snaga zajedničkog svjedočanstva koja se daje prilikom održavanja pučkih misija te su pučke misije u župi Nedelišće navedene kao dobar primjer. Gdje je moguće, bilo bi poželjno integrirati gostovanje našeg mjuzikla o sv. Antunu, promociju Veritasa i duhovnih zvanja te čašćenje relikvija sv. Antuna.

Istaknuto je kako je do sada u dvorani svetog Franje mjuzikl „Svetac svega svijeta“ izveden 15 puta te da će, uz nekoliko izvedbi početkom slijedeće godine u spomenutoj dvorani, ovaj mjuzikl upriličiti više gostovanja diljem Hrvatske pa i šire. Uz mjuzikl, bit će i prigodan duhovni program te štovanje relikvije svetog Antuna.

I na samom kraju predložen je jedan lijep i ostvariv projekt o godišnjem susretu svih zborova naše Provincije na Smotri zborova. Nadamo se da će organizacija spomenutoga i uspjeti.

Susret je završen zajedničkom molitvom u 15.30 sati.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV