Otvorena i blagoslovljena zbirka „Minoritica“

U subotu, 25. siječnja o. g., u zagrebačkom samostanu Svetog Duha, točno u podne, u samostanskoj tv-dvorani na prvom katu, otvorena je i blagoslovljena tzv. zavičajna zbirka velike Provincijske knjižnice fra Joze Miloševića. Nakon kratkih uvodnih riječi Provincijalnog ministra, gosp. Marko Puškarić i gosp. Mladen Martinović, dvojica vanjskih suradnika koji već nekoliko godina rade na uređenju Provincijske knjižnice, predstavili su knjižni fond i iznijeli tehničke podatke ove zbirke. Radi se o knjigama i periodici vezanim isključivo uz Red franjevaca konventualaca, posebno naše Provincije, koje predstavljaju zasebni odjel, zato su i smještene u posebnu prostoriju, simboličnog naziva „Minoritica“. Nakon toga je fra Ljudevit Maračić, provincijalni ministar, obavio blagoslov knjižnice prema obredniku i tom prigodom istaknuo važnost knjige i knjižnice u našem životu i djelovanju.

Ova zbirka, koja će se iz dana u dan obogaćivati i širiti, zasad broji oko 1250 naslova knjiga, od kojih trećinu predstavljaju provincijska djela, a ostalo pripada Redu franjevaca konventualaca. Isti omjer vrijedi i za periodiku, koja čuva dvadesetak serija inozemnih i desetak hrvatskih serijskih publikacija. Od knjiga posebnu vrijednost predstavljaju muzikološke zbirke s transkripcijama skladbi naše najpoznatije braće glazbenika (preko 60 djela zasebno tiskanih u velike sveske), a pažnju privlači i cjelokupni niz „Archivio Sartori“, s mnoštvom arhivske građe iz Padovanske ali i naše Provincije sv. Jeronima. Među časopisima posebnu pažnju zasigurno privlači velika serija „Miscellanea francescana“ i „Il Santo“, gdje su objavljeni mnogi znanstveni radovi vezani uz tematiku Reda. Pri kraju, valja istaknuti da su ideju o stvaranju ove zasebne tzv. zavičajne zbirke dala neka subraća iz dosadašnje Padovanske provincije, posebno Centro studi antoniani, odakle je našoj Provinciji darovano preko dvjesta vrijednih djela i časopisa.

Popis ovih djela zbirke „Minoritica“, kao i onih već obrađenih za veliku Provincijsku knjižnicu, te onih uvrštenih u zavičajnu zbirku „Hrvatski areopag“, dostupan je preko interneta, treba samo potražiti ikonu na provincijskom portalu ili u tražilicu upisati: https://www.ofmconv.hr/knjižnica – odnosno otvoriti vanjsku poveznicu: http://library.foi.hr/m3/kupit.asp?B=444. Pri traženju djela najbolje je upisati prezime i ime autora, a ako je to nepoznato, valja upisati naslov djela.

Galerija:

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV