Održan Međureligijski znanstveni simpozij “Interpretacija Isusa Krista izvan kršćanstva”

Zagreb. U organizaciji Centra “Hrvatski Areopag” za međureligijski dijalog Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i Nadbiskupijskog pastoralnog Instituta u Zagrebu, 12. i 13. studenoga 2016. godine, u samostanu franjevaca konventualaca na zagrebačkome Svetome Duhu, održan je Međureligijski znanstveni simpozij “Interpretacija Isusa Krista izvan kršćanstva”. Pozdravnu riječ na otvorenju Simpozija uputili su dr.sc.fra Josip Blažević, ispred Centra Hrvatski Areopag, i prof.dr.sc. Josip Šimunović, ispred Nadbiskupijskog pastoralnog Instituta u Zagrebu, a Simpozij je otvorio dr.sc. Andrija Mikulić, predsjednik skupštine Grada Zagreba, koja je bila i pokrovitelj ovoga Simpozija. Tridesetak eminentnih predavača predstavilo je viđenje Isusa Krista iz perspektive različitih vjerskih zajednica, novih religioznih pokreta, ezoterijsko-gnostičkih društava, spiritizma i New age-a. Riječ je bila o Isusu Kristu, najintrigantnijoj osobi u povijesti čovječanstva, koja i danas budi zanimanje ne samo kršćana, koji u njega vjeruju kao u jedinog Spasitelja svijeta, nego zanimanje za njega pokazuju i pojedinci kao i različite skupine izvan kršćanstva. Na pitanje „Što govori svijet, tko sam ja?“ (Lk 9,18) uslijedili su tijekom dvodnevnog simpozija različiti, međusobno i proturječni, koji će biti sabrani i objavljeni u prigodnom Zborniku.

O liku Isusa Krista u apokrifnoj literaturi govorio je doc.dr.sc. Anto Barišić, kristološke hereze kroz povijest Crkve predstavio je prof.dr.sc. Ivan Karlić, doc.dr.sc. Darko Tepert ponudio je biblijsko-teološki odgovor Crkve na pitanje „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“ (Mt 16,15). Dr.sc. Iva Mršić predstavila je Interpretaciju osobe Isusa Krista u hinduizmu, u budizmu ju je predstavio član iz Budističkog centra Dharmaloka, a u Židovstvu, Glavni rabin u RH i Vrhovni rabin Crne Gore Luciano Moše Prelević. Izostao je dolazak islamske vjerske zajednice zbog postavljanja kamena temeljca nove džamije u Sisku. Sami svoj pogled o Isusu predstavili su također mormoni, baha’i, Hare Krišna, Crkva Ujedinjenja, Liberalna Katolička crkva, Antropozofija i Rozenkrojceri. Fra Milan Gelo predstavio je Isusa Krista u učenju Jehovinih svjedoka, prof.dr.sc. Stipe tadić u Univerzalnom životu, a prof.dr.sc. Juraj Kolarić, profesor emeirtus, u učenju Adventista sedmoga dana. Dr.sc.fra Josip Blažević predstavio je shvaćanje Isusa krista u Evanđelju po Paramhansi Yoganandi i lik Isusa Krista između Evanđelja po spiritizmu A. Kardeca i kulta NLO-a. Fra Ivan Lotar predstavio je Isusa Krista u kontroverznom djelu New Age-a pod naslovom Tečaj čuda. Apsolvent teologije Margareta Jozinović govorila je na temu „Teorije o mjestu i načinu Isusove smrti“, a prof.dr.sc. Mijo Nikić na temu „Uskrsnuo od mrtvih i/ili reinkarnirao?“ Osobito zanimanje pobudilo je predavanje umirovljenog admirala Davora Domazeta Loše, vojnog stratega, na temu „Revolucije razaraju Krista“. Vrlo dojmljiva i osobna bila su svjedočanstva poduzetnika Brune Perovića, dugogodišnjeg člana Sai Babinog i inih pokreta, te gđe Karmen Škarica, bivše dugogodišnje pripadnice pokreta Hare Krišna, koji su podijelili svoja dugogodišnja duhovna lutanja i put do Isusa Krista kroz Crkvu, koji je bio trnovit i bolan.

U posljednjem bloku predavanja nastupili su fra Bojan Rizvan na temu „Vjerujem…u Isusa Krista…“, doc.dr.sc. Boris Vulić s KBF-a u Đakovu na temu „Isus Krist kao locus teologicus međureligijskog dijaloga“, a prof.dr.sc. Josip Šimunović zaključio je Simpozij temom „Isus Krist jučer i danas je isti – i uvijeke“ (Heb 13,8) Pastoralni izazovi i perspektive. Nakon svakog bloka predavanja bilo je vrijeme za diskusiju a nakon prvoga dana i rad po skupinama te plenum.

Simpozij je završio sv. misom koju je predslavio ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog Instituta prof.dr.sc. Josip Šimunović uz koncelebraciju svećenika koji su sudjelovali na Simpoziju. Na Simpoziju je predstavljen i Zbornik radova s prošlogodišnjeg Interdisciplinarnog znanstvenog simpozija „(Neo)gnostički i (neo)poganski kultovi“ a sudionicima je podijeljena prigodno izdana knjiga M. Fussa na temu Kristov lik u novim suvremenim religijskim vjerovanjima u izdanju Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV