Trajna formacija u Piranu

U slovenskom gradu Piranu od 26. do 30. listopada održan je ovogodišnji program trajne formacije za braćo do deset godina od svečanih zavjeta i sve zainteresirane. Bio je to prvi zajednički program hrvatske i slovenske provincije u kojem su sudjelovala devetorica braće iz Hrvatske i 15-tak slovenske braće.

Susret je započeo u nedjelju 26. listopada zajedničkom večernjom molitvom na hrvatskom i slovenskom jeziku. Drugi dan susreta je započeo molitvom Službe čitanja i Jutarnje, a potom krunice i koncelebriranom svetom misom. Cijeli dan je prošao u znaku predavanja g. Aleša Čerina pod naslovom „Tko je dobar voditelj?“. Gospodin Aleš je vlasnik privatne tvrtke Edusatis koja se bavi savjetovanjem i vođenjem organizacija. Predavač je istaknuo kako nam je Biblija jako dobar priručnik za voditelje u kojem možemo pronaći mnoge snažne vođe poput Mojsija i Josipa Egipatskog. U popodnevnom predavanju istaknuo je primjere nekih suvremenih vođa i objasnio njihove zajedničke osobine: vizija, disciplina, strast i savjest – koja je posebno važna za nas kršćane.

Navečer smo u samostanskoj crkvi sudjelovali u molitvi za mir u duhu Asiza koju je predvodio koparski biskup Jurij Bizjak, a uz narod su nam se pridružila i braća opservanti iz obližnjeg samostana.

I utorak, 28. Listopada, je započeo molitvenim dijelom kao i dan ranije, a potom je g. Aleš nastavio svoja izlaganja govoreći o važnosti timskog rada. Uspješan tim mora imati jasno ime i cilj, te članove različitih karakternih osobina koji se nadopunjuju. Kako bi tim bio uspješan potrebno je da svi članovi tima budu jednako vrijedni, a međusobni razgovori moraju biti otvoreni i neposredni. Traži se poštovanje prema svakoj iznesenoj ideji i na kraju jasan dogovor oko izvršenja zadataka. Govoreći nama franjevcima istaknuo je kako je uloga župnika u župi biti čak i voditelj voditelja iz više župnih grupa.

Popodne smo pogledali dokumentarni film o fra Placidu Corteseu, a potom nam je fra Ljudevit Maračić iznio predavanje o kreposnom životu fra Placida. Istaknuo je njegovu dobro sačuvanu bogatu korespodenciju sa sestrom Ninom na Cresu u kojoj se očitava njegov duhovni rast. Fra Ljudevit je naveo i nekoliko svjedočanstva padovanske braće o fra Placidovom molitvenom životu.

Slijedećeg dana, 29. listopada, nakon molitve i doručka, obišli smo naš stari samostan u mjestu Milje (tal. Muggia) koji nam je oduzet u vrijeme Napoleona. Crkva je još uvijek u uporabi kao župna crkva, a samostan je uređen za župni stan. Ovdje su nam se pridružila braća iz tršćanskog samostana, pa smo se potom zajedno uputili u sam grad Trst kako bismo obišli mjesta stradanja i mučenja fra Placida Cortesea. Stručni voditelj je bio g. Ivo Jevnikar novinar tršćanskog radija. Obišli smo zgradu na trgu Oberdan u kojoj je bio smješten zloglasni nacistički zatvor. Dok smo obilazili zatvorske prostorije, koje su bile u podrumu zgrade, o načinima mučenja nam je svjedočio jedan preživjeli zatvorenik. Potom smo obišli zloglasni sabirni logor Risiera di San Saba u kojem se nalazio i krematorij. Pretpostavlja se da je i tijelo fra Placida ovdje spaljeno. Ovaj logor je danas uređen kao muzej i mjesto sjećanja na žrtve nacističkog progona, a mi smo se zajedno pomoliti na tri jezika.

U četvrtak, 30. listopada, imali smo molitveni dio i svetu koncelebriranu misu, a predavanje o individualizmu nam je održao fra Miljenko Hontić, generalni asistent. Naveo je primjere kako se individualizam može uočiti na razini cijelih provincija, pojedinih samostana i na svakoj osobi pojedinačno. Naglasio je kako se protiv individualizma možemo boriti svjedočanstvom bratskog života i stvaranjem zajedničkih planova na svim razinama u koje onda pojedinac treba uključiti svoje interese. Veliku ulogu u tome imaju gvardijani koji trebaju povezivati braću. Nakon predavanja smo se osvrnuli na cjelokupni program. Hrvatska braća su se zahvalila braći piranskog samostana na gostoprimstvu, a sva braća su izrazila želju da se nastave ovakvi zajednički programi.

Nakon zajedničkog ručka uputili smo se svojim samostanima.

Fra Ivan Penava

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV