Susret CEC-a u Maria Ecku

021

Redoviti jesenski plenarni sastanak Konferencije Srednje Europe (CEC) održan je u njemačkom samostanu Maria Ecku (822 m), gdje se nalazi marijansko svetište povjereno našoj njemačkoj braći. Susret je počeo u ponedjeljak, 8. listopada navečer, a završio u petak, 12. listopada nakon doručka. U svemu je bilo trinaest  sudionika: četiri provincijala, jedan provincijski kustos, ostali delegati i gosti.

* Za novoga predsjednika CEC-a na četverogodišnji mandat izabran je slovenski provincijal fra Milan Kosa, a za tajnika fra Janez Kurbus, iz iste provincije.

* Fra Miljenko Hontić, generalni asistent, zahvalio je potom novoizabranom vodstvu na prihvaćanju službi, a ujedno se na kraju mandata javno zahvalio predsjednicima CEC-a u proteklom šestogodištu, fra Vincenzu Cosattiju, fra Đuri Hontiću (odsutnome) i fra Dominique Mathieu, na uloženom trudu u unapređivanju odnosa među višim redovničkim poglavarima Srednje Europe, te uručio konkretno priznanje u vidu makete na staklu.

* Uslijedila su uobičajena informativna izvješća svakoga prisutnog člana. Sudionici susreta upoznati su sa stanjem u Njemačkoj, Slovenskoj, Hrvatskoj i Nizozemskoj provinciji, u novonastaloj Austrijsko-Švicarskoj kustodiji i trima poljskim delegaturama u Njemačkoj i s pitanjem otvaranja rumunjske delegature u Njemačkoj.

* Detaljno je analizirano izvješće o prvome susretu odgovornih u odgoju CEC-a, održanom početkom rujna u Cresu, koje je podnio fra Miljenko Hontić. Najviše se vremena posvetilo pitanju organizacije i odgovornosti u pripremanju godišnjih susreta klerika naše Konferencije (tzv. JuniorenTreffen). Uskoro istječe mandat odgovornog u odgoju CEC-a fra Andreju Šeguli, a dok se ne nađe novi odgovorni za odgoj u CEC-u, Hrvatskoj provinciji sv. Jeronima povjerava se oganizacija idućeg susreta JuniorenTreffen, mladih juniora (klerika) Srednje Europe, i to u Cresu, u tjednu po Uskrsu, makar po novom rasporedu to više nije neradni tjedan. Druge termine tijekom školske godine nije moguće pronaći. Kao tema može poslužiti već ranije predviđeno razmatranje Spisa sv. Franje i problematike s time u vezi.

* Fra Miljenko Hontić je također podsjetio na problem popunjavanja mjesta penitencijara u vatikanskoj bazilici sv. Petra i pri tome istaknuo kako svaka Konferencija treba kolektivno voditi brigu o penitencijarima i njihovim ljetnim zamjenicima, jer to nije samo briga pojedine provincije, nego svake konferencije. Pri tome treba uvažavati potrebu da svaki penitencijar u Vatikanu treba svakako dobro poznavati i govoriti talijanski jezik.

* Plenum je razmotrio Nacrt obnovljenih statuta konferencija i federacija Reda, koji je Generalna kurija objavila i dostavila početkom ove godine. Najveća i zapravo jedina veća promjena odnosi se na naslov i okvir ove institucije. Prema nacrtu u konferenciji djeluju samo provincijali i kustosi, a tamo gdje je okvir proširen i na delegate (generalne ili provincijske), ta se institucija naziva federacija. Takav je slučaj baš i s našom dosadašnjom konferencijom, u kojoj sudjeluju tri poljska delegata i rumunjski delegat. Velikom većinom prisutnih n ovome susretu, zaključeno je da se zamoli Generalna uprava Reda da za nas i dalje ostane naziv konferencija, koji je u Europi nekako uobičajeniji od naziva federacija, koji se odnosi na već prostore, kao što su cijeli kontinenti (Latinska i Srednja Amerika, Afrika i Azija s Oceanijom). Što se tiče prva glasa delegata, većina je sklona  da se njima i dalje omogući aktivno pravo glasa, o čemu će dakako odlučiti Generalna uprava Reda.

* Već dulje vremena osjeća se potreba da se za redovite potrebe funkcioniranja rada CEC-a uvede novčani fond, u koji bi svaka članica (provincija, kustodija i delegatura) redovito godišnje uplaćivala određeni iznos, s time da se nikako ne ide za stvaranjem kapitala, pa bi se krovni iznos ovog fonda smio popeti najviše do 5.000 eura. Odlučeno je, u tu svrhu, da svaki član CEC-a, za početak doprinese godišnje za stvaranje ovog fonda 10 eura po broju svečano zavjetovanih članova, do njegova popunjenja.

* Fra Miljenko Hontić, generalni asistent CEC-a, upoznao je sve prisutne s najnovijim pripremama Generalne kurije za održavanje skoroga jubilarnoga, 200. generalnog kapitula. Predočio je pripremni radni dokument (tzv. Instrumentum laboris), koji će svi kapitularci dobiti po svetkovini Svih Svetih (zajedno s izvješćem Generalnog ministra). Fra Miljenko je detaljno naveo svih 28 prijedloga (tzv. motiones) o kojima će Kapitul raspravljati i odlučiti.

* Na kraju susreta zaključeno je da se iduće plenarno zasjedanje CEC-a održi od 15. do 19. travnja 2013. u Austriji (ili eventualno u Nizozemskoj).

* Jedan smo dan trebali uživati u ljepotama obližnjeg jezera Chiemsee, ali su nam magla i dosadna kišica doslovno pokvarile dojam. Posjetili smo dva značajna otoka na tom jezeru, koje Nijemci nazivaju „Bavarskim morem“. Na Herreninselu razgledali smo raskošni, nedovršeni dvor Ludwiga II., koji je kao „Kralj Mjesec“ bolesno oponašao sve što je nekoć Ljudevit XIV., „Kralj Sunce“ kako su ga zvali, činio i volio, pa je tako Ludwig II. ovdje podigao kopiju Versajskog dvora, koju zbog prerane smrti (samoubojstvo?) nije uspio dovršiti. Na istome otoku posjetili smo nekadašnji augustinski samostan i crkvu, za Slovence posebno važno mjesto, kao što me podsjetio slovenski provincijal fra Milan Kos, zato što je ovdje kršten njihov knez Gorazd i potom širio kršćanstvo po Koruškoj. Na Fraueninselu, manjemu obližnjem otoku, pohodili smo veliki samostan benediktinki (ima ih 25), a cijeli otočić odiše njihovim utjecajem i blizinom.

 


Galerija

 

{gallery}vijesti/CEC_2012{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV