Franjevačka ljetna škola kulture mira

P6240139_800x600

Nenasilni odgovor na nasilje

 

U organizaciji Franjevačkog instituta za kulturu mira održan je od 4. do 8. srpnja 2011. u Kući mira na Šćitu u Rami „Seminar o fenomenu nasilja“. Na seminar su bili pozvani predstavnici svih franjevačkih provincija i družbi, ali i druge organizacije i udruge kojima bi ova tema mogla biti od koristi.

O fenomenu nasilja su govorili stručnjaci iz nekoliko znanstvenih grana, a sve je bilo popračeno radionicama u kojima su sudionici imali priliku podijeliti i produbiti svoja vlastita iskustva. Iskustva okupljenih pedesetak sudionika, što redovnika i svećenika, što vjernika laika, temelji se na njihovom znanstvenom radu pri nekoj znanstvenoj ustanovi ili u mnogo većem broju na temelju rada u odgojnim ustanovama za djecu, sigurnim kućama za žene, komunama za ovisnike i drugim mjestima gdje su imali priliku susresti nasilje.

Prvi dan seminara započeo je sa svetom misom koju je predvodio fra Ivan Sesar provincijal hercegovačke franjevačke provincije. Nakon toga nam se obratio fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira. Kao prvu poticajnu sliku našem promišljanju o fenomenu nasilja fra Mijo je spomenuo misao njemačkog filozofa Bonhoeffer kojom opisuje nas kršćane kao one koji pomažu stradalima nakon prometne nesreće u kojoj jedan luđak vozi tenk po autocesti. „Tko će zaustaviti luđaka?“, postavio je fra Mijo kao pitanje na koje je svaki predavač pokušao iznijeti svoje pogled o fenomenu nasilja.

Prva izlaganja i radionice održao je dr. sc. Renato Matić sa Hrvatskih studija u Zagrebu. On je prikazao sociološku pozadinu fenomena nasilja definirajući ga kao društveno djelovanje s posljedicama štete, ograničenja, trpljenja, boli, patnje, pa i smrti. Istaknuo je kako se nasilje širi u društvu kada se ono prihvati kao način postizanja cilja. Zato je potrebno vrlo jasno i djelotvorno zakonski sankcionirati svaki oblik nasilja, za što je naveo primjer skandinavskih zemalja.

Pretkraj radnog dana jedno kratko izlaganje održao je doktorand teologije splitskog teološkog fakulteta g. Ljubomir Ladan u kojem je iznio sažetak istraživanja o govoru o nasilju u hrvatskim teološkim časopisima od 1990. do 2011. godine.

O psihološko-psihijatrijskom aspektu nasilja progovorili su nam slijedeći dan prof. dr. sc. Vlado Jukić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu i doktorand dr. Aleksandar Savić. Dr. Jukić je istaknuo kako se u psihijatriji ponajviše govori o agresiji kao načinu iskazivanja nasilja, što su definirali kao namjernu upotrebu sile protiv sebe ili drugoga s teškim posljedicama. Potom su nam objasnili biološku pozadinu agresije i njezina psihološka tumačenja kroz povijest. Predavač se posebno zaustavio na psihijatrijskoj klasifikaciji agresivnosti objašnjavajući pojedine psihijatrijske bolesti u kojima se ona i na koji način očituje.

O svojem radu s nasiljem među djecom govorila je dr. Katica Nikolić s klinike za psihijatriju u Mostaru. Navečer nam je svoj rad u projektu „Izaberimo mir zajedno“ izložila psihologinja Edita Čolo. To je projekt organizacije Catholic Relief Servis iz Sjedinjenih Američkih Država koje je pokušao povezati sve udruge žrtava rata u Bosni i Hercegovini.

Kršćanski odgovor nasilju nam je pružio prof. dr. fra Ante Vučković s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu u trećem danu ovog seminara. Vraćajući se na temelj naše religioznosti, a to je Biblija, protumačio je nekoliko biblijski događaja u kojima se pojavilo nasilje. Citirajući istaknute svjetske filozofe i teologe fra Ante je istaknuo kako se u judeo-kršćanskoj tradiciji od početka poštuje žrtva, a ne nasilni pobjednik kao u mnogim mitologijama. Kao potkrepu ovom mišljenju iznio je biblijski događaj o Kainu i Abelu, gdje Abel kao žrtva ostaje istaknutiji, a Kain kažnjen. Također veliki civilizacijiski korak učinio je i Abraham kada nije žrtvovao svoga sina Izaka, kao što je bilo uobičajeno u tadašnjoj civilizaciji, već je žrtvovao životinju.

U nastavku izlaganja fra Ante se osvrnuo i na primjere iz Novog zavjeta. Sv. Ivan Krstitelj je pretrpio nasilje i bio ubijen zbog istine. Nije prešutio nepravdu i zato je mučenički umro. A i Isus se susreo s nasiljem kada su mu nasilno doveli ženu zatečenu u preljubu. Prigibajući se zemlji i pišući po tlu Isus se sputio na njezinu razinu i zaustavio daljnje nasilje svojim obraćanjem pojedincu u masi: „Tko je od vas bez grijeha neka prvi baci na nju kamen.“ Time je Isus pokazao da i krivac može biti žrtva i da pojedinca treba izvuči iz mase da sam donese osobnu odluku. To je bio njegov nenasilan pristup nasilju.

U popodnevnoj radionici smo slušali tri svjedočanstva o pretrpljenom ratnom nasilju u Bosni i Hercegovini što je bilo u sklopu već predstavljenog projekta „Izaberimo mir zajedno“.

Mr. Ivica Šola sa Hrvatskih studija nam je u četvrtom danu seminara održao predavanja o „Ulozi medija u generiranju kulture nasilja“. Na početku je ukratko prikazao genezu medija u Hrvatskoj od 1990. kao genezu nasilja uzevši za primjer Večernji list i Europa Press Holding. Ova objašnjenja je završio tumačenjem kako je nekada u vrijeme prosvjetiteljstva u Europi država bila „učiteljica“, a danas je „zavodnica“, jer se političari pretvaraju u medijske zvijezde koje traže svoju publiku. Na temelju mnogih primjera pokazao je neučinkovitost samoregulacije medija u Hrvatskoj koji su usvojili svoje etičke kodekse, ali ih se ni najmanje ne drže. Direktno je prozvao neke časopise i osobe koje su se i zakonski ogriješile objavljivanjem članaka o nasilju, ali nikada nisu sudski gonjeni.

Zbog sve veće iskrivljenosti informiranja preko medijima, mr. Šola je istaknuo veliku važnost usmene predaje u kojoj ljudi jedni drugima osobno prenose svoja znanja i informacije. Zato nas je sve okupljene i pozvao na udruženi rad kroz neki oblik društvene inicijative. Posebno je istaknuo primjer udruživanja roditelja u Engleskoj što popriva sve veće razmjere, jer su roditelji osjetili da su njihova djeca postala ugrožena medijskim nasiljem.

Vrlo istaknuta predavanja o prevenciji i posljedicama nasilja u obitelji iznijeli su u zadnjem danu ovog seminara dr. sc. Jadranka Rebeka Anić sa Instituta Ivo Pilar i dr. sc. fra Šimun Bilokapić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Bogat program održanog seminara pokazao nam je koliko je fenomen nasilja prisutan u našem društvu i dao nam neke konkretne odgovore i poticaje kako utjecati da se ono smanji, a fra Mijo Džolan nas je pozvao na daljnju zajedničku suradnju preko Instituta ka kulturu mira.

Kao provincijski nacionalni duhovni asistent Frame i predstavnik provincijskog povjernika za pravdu, mir i ekologiju na seminaru je sudjelovao i pisac ovog članka fra Ivan Penava, koji je tamo proslavio i svoj 29. rođendan.Galerija


{gallery}vijesti/ljetna_skola{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV